Kad neće Dodik..

Salkić uputio rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici u NSRS

Vijesti / Flash | 25. 05. 2015. u 12:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić upitit će u Narodnu skupštinu RS-a (NSRS) na usvajanje Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

''Očekivao sam da će uputiti predsjednik RS-a Milorad Dodik s obzirom na to da je posjetio Memorijalni centar u Potočarima i uvjerio se što se tamo dogodilo. S obzirom na to da predsjednik RS-a to nije učinio, učinit ću ja, kao potpredsjednik, svjestan svih okolnosti koje mogu nastupiti nakon toga'', rekao je Salkić na press-konferenciji u Banjoj Luci.

Smatra primjernim da nakon 20 godina od genocida koji je počinjen u Srebrenici, zašićenoj zoni UN-a, te nakon presuda Haškog tribunala i presuda Međunarodnog suda pravde u kojoj je također rečeno da je počinjen gonocid od Vojske i policije RS-a, kao i nakon i pojednačih presuda, da se u NSRS usvoji ova rezolucija.

''Mislim da je primjereno da i NSRS, kao najviše zakonodavno tijelo usvoji tu rezoluciju i priključi se Europskom i parlamentima jednog velikog broja zemalja u svijetu, koje su osudile genocid u Srebrenici i time ispuni svoju civilizacijsku obavezu da osudi to što se dogodilo na njenoj teritoriji'', rekao je Salkić.

Očekuje da će se Rezolucija naći na narednoj sjednici NSRS-a i da će zastupnici glasovati po svojoj savjesti.

''A mogućnosti su dvije, da budete za ili protiv ove rezolucije'', rekao je.

U tom dokumentu se, kaže, govori o osudi svih zločina koji su počinjeni u BiH i izražava pijetet svim žrtvama i uvjerenje da se njome doprinosi miru i pomirenju.

Također se u rezoluciji poziva da se izvrši personilizacija ratnih zločina da bi se skinula kolektivna odgovornost s naroda.

Potpredsjednik RS-a je negirao tvrdnje da predlaganje ove rezolucije ima veze s kongresom SDA i da je to potpuno neumjesno dovoditi u vezu s bilo kojim događajem u BiH.

''Rezolucija je moralno, a ne političko pitanje'', ukazao je Salkić i naveo da se mora dovesti dokraja da RS, odnosno njen najviši zakonodavni organ osudi genocid u Srebrenici.

''Sjećanje na genocid u Srebrenici i ratne zločine u Bosni i Hercegovini potrebno je ugraditi u naše zajedničko pamćenje i u temelje proširenja EU na prostore zapadnog Balkana. Ne smijemo pristati na diskriminatorske i isključive stereotipe o pojedinim narodima i pokušajima utvrđivanja kolektivne krivice'', stoji u ovoj rezoluciji.

Kroz povijesni razvoj evropskih zemalja pokazalo se, navedeno je, korisnim suočavanje s istinom i liječenje nepravdi iz prošlosti.

''Za izgradnju demokratskog entiteta i države, gdje će svi narodi i građani biti ravnopravni, bez obzira na naciju i vjeru, nužno je osuditi sve ratne zločine i opredijeliti se za mir, stabilnost, povjerenje i prosperitet u Europskoj uniji'', navodi Salkić u ovom dokumentu koji je proslijeđen na razmatranje u NSRS.

Odavanjem počasti žrtvama genocida i ratnih zločina, Narodna skupština šalje, kako je istaknuo, jasnu poruku svim ratnim zločincima da Republika Srpska nikada više neće dozvoliti da se ratni zločini ponove, a da genocid i ratni zločini neće biti zaboravljeni i da će svi odgovorni biti procesuirani i kažnjeni.

''Usvajanjem ove rezolucije zastupnici bi iskazali senzibilitet i solidarnost prema svim žrtvama genocida u Srebrenici i svim žrtvama ratnih zločina, kao i prema preživjelim članovima njihovih obitelji'', naglašava se u predloženoj rezoluciji

Kopirati
Drag cursor here to close