Bošnjaci u Srpskoj

Salkić u brojkama odgovorio Dodiku

Vijesti / Flash | 10. 07. 2014. u 11:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Milorad Dodik ne može govoriti da Bošnjaci u bh. entitetu RS imaju prava, slobodno žive i organiziraju svoje živote bez ikakvog ugrožavanja jer on osobno i kao nositelj dužnosti predsjednika sve čini da krši ta prava i Bošnjake neprestano svojim izjavama i postupcima vrijeđa i ponižava'', izjavio je dopredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić u reagiranju na izjave predsjednika bh. entiteta RS kako „u RS ni jedan Bošnjak nije ugrožen, nema nasilja, posebno etnički motiviranog, ljudi slobodno žive i organiziraju svoje živote bez bilo kakvog ugrožavanja“.

''Potpuna je neistina da Bošnjaci danas žive slobodno i organiziraju svoje živote kada smo svjedoci višegodišnje borbe roditelja bošnjačke djece za pravo na obrazovanje na materinjem, bosanskom jeziku u Vrbanjcima, Konjević-Polju i drugim mjestima u entitetu RS'', navodi Salkić u priopćenju upućenom javnosti povodom Dodikovih istupa.

Porazni statistički podaci 

Podsjeća da, i pored više pokušaja da o tome razgovaraju s predsjednikom bh. entiteta RS, roditelji bošnjačke djece, čija se prava brutalno krše, nisu uspjeli doći do njega. S druge strane, Dodik je, kazao je, svakodnevno poticao druge da ne dozvole ustavom i zakonom zajamčeno pravo na uvođenje u škole nacionalne grupe predmeta za bosanski jezik.

''Bošnjaci danas žive u bosanskohercegovačkom entitetu RS bez ikakve mogućnosti da dobiju zaposlenje u javnim ustanovama, javnim poduzećima, općinskim administracijama ili institucijama entiteta RS, iako su mnogi sa svojih radnih mjesta brutalno protjerani početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu'', kazao je Salkić.

Tome u prilog govore, kako je naveo, porazni statistički podaci prema kojima u Vladi bh. entiteta RS, 15 ministarstava, 25 upravnih organizacija, šest uprava i Glavnbom tajništvu samo je 134 ili 2,66 posto zaposlenih Bošnjaka od ukupno 5.029 zaposlenih.

U svim općinama u bh. entitetu RS zaposleno je 250 ili 4,7 posto Bošnjaka, od ukupno 5.264 zaposlenih. U osnovnim školama je angažirano tek 534, odnosno 4,57 posto nastavnog i vannastavnog osoblja Bošnjaka od ukupno 11.671 zaposlenih.

Klima za mržnju 

U srednjoškolskom sustavu obrazovanja je zaposlen 91 Bošnjak, što je 1,8 posto od ukupno 4.969 zaposlenih. Salkić navodi i da je u MUP-u bh. entiteta RS, poslije svih reformskih procesa danas angažirano 402 Bošnjaka, što je tek 5,8 posto od ukupnog broja od 6.853 zaposlenih.

''Slično je ili mnogo gore stanje u oblasti zdravstva, elektroenergetskom sektoru, sektoru javnih uslužnih djelatnosti i drugim oblastima. O kakvoj ravnopravnosti i organizaciji života bez bilo kakvog ugrožavanja govorimo kada smo svjedoci brutalnog sprečavanja prava na prijavu na prijeratnu adresu prebivališta koja se mimo ustava i zakona pokušava provesti na terenu?! Najvatreniji zagovornik osporavanja ovog prava Bošnjacima kroz pritiske na Vladu da donosi neustavne odluke, upravo je predsjednik bh. entiteta RS, Milorad Dodik'', kazao je Salkić.

''Vi kao predsjednik entiteta RS svakodnevno, kroz javne istupe i vama odane medije činite sve da stvorite klimu da Bošnjaci zamrze ovaj prostor i odustanu od svojih prava i svojih imetaka. To bi stvorilo preduvjete da ovaj entitet prikažete kao ekskluzivan srpski prostor što on nije bio u prošlosti, nije danas i neće biti u budućnosti'', naveo je i poručio Dodiku da su Bošnjaci uspjeli opstati i preživjeti u vrijeme progona i genocida, tako da će, ako Bog da, preživjeti i ovo vrijeme torture i pritisaka.

Ponižavanje i vrijeđanje 

''Dodik je posljednji u ovom entitetu koji bi trebao govoriti o položaju Bošnjaka jer ih svakodnevno ponižava i vrijeđa. Ponižava Bošnjake negiranjem genocida u Srebrenici, a duboko ih vrijeđa veličanjem ratnih zločinaca. Da je Bošnjacima tako lijepo u bh. entitetu RS kao što to Dodik govori, on bi, kao predsjednik, 11. srpnja bio u Potočarima i poklonio se svim žrtvama genocida u Srebrenici, što je najmanje što može učiniti u cilju stvaranja ambijenta u kome su dostupna jednaka prava za sve'', izjavio je Salkić.

Podsjećamo, predsjednik Srpske je u svojem odgovoru bošnjačkom članu Predsjedništva BiH i dopredsjedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću, rekao kako ''u Republici Srpskoj nijedan Bošnjak nije ugrožen''.

"Sve to o čemu je pričao Bakir Izetbegović je potreba nekog njihovog plakanja po svijetu za nečim što ne postoji", rekao je Dodik, koji je dodao kako se u Srebrenici '' dogodio značajan i veliki zločin'', ali i da se ne može ''vjerovati odlukama suda koji očigledne zločine nad Srbima nikada nije procesuirao ili osudio''.

Kopirati
Drag cursor here to close