''Davljenici''

Salkić: S Dodikom će potonuti svi oni koji mu pomažu

Vijesti / Politika | 16. 09. 2017. u 12:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je danas da najnovije izjave predsjednika ovog entiteta Milorada Dodika da "ne želi da se odrekne snova da RS i Srbija budu jedno'', predstavljaju nastavak štetne politike, koja ugrožava stabilnost i podiže tenzije u regiji.

Dodik je 15. rujna, obraćajući se u Narodnom pozorištu u Beogradu, na manifestaciji "Dani RS u Srbiji 2017“, između ostaloga, izjavio da, kada je u pitanju pozicija entiteta RS u državi Bosni i Hercegovini, "Srbi tamo nisu na željenom mjestu“, te da "RS želi da bude u zajednici sa Srbijom“.

''Dodikova izjava predstavlja drastično kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, a uz prisustvo i aplauzom odobravana od strane aktualne vlasti Srbije i predstavnika Srpske pravoslavne crkve, još je opasnija. Imajući u vidu činjenica da se aktualna vlast u Srbiji svakodnevno deklarativno izjašnjava da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, mi očekujemo da se ona ogradi od ovih Dodikovih huškačkih izjava'', naveo je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Slična politika, kako je dodao, koja je u svojoj osnovi imala stvaranje velike Srbije, devedesetih godina je dovela do etničkog čišćenja i genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, a na kraju je poražena.

''Zbog toga, najprije smatram da vlast u Srbiji treba da se ogradi od sulude politike predsjednika RS, koji vodi cijeli region u neizvjesnost i moguće sukobe'', kazao je Salkić.

S druge strane, kada je u pitanju Dodikova politika, svima je, kaže, već jasno da se radi o političkom davljeniku, koji je prokockao svoju priliku da uđe u povijest kao pozitivna osoba.

''Davljenici kada tonu, vrlo često potope i one koji ih pokušavaju spasiti. U ovom slučaju, s Dodikom, ne samo da će propasti njegova politika, već i oni koji mu pokušavaju pomoći ovih dana u Narodnoj skupštini entiteta RS. Dodik može da nastavi sanjati i nitko mu to neće zabranjivati, ali on treba dobro znati da ni mnogi prije njega, koji su imali neusporedivo veću snagu, nisu uspjeli ovaj dio Bosne i Hercegovine, koji se nepravedno zove entitet RS, pripojiti Srbiji'', naveo je entitetski potpredsjednik.

Ističe da, u teškoj situaciji kada demokratski sistem u entitetu RS ne funkcionira, kada režimska policija zavodi red u Narodnoj skupštini, kada su ugrožena osnovna ljudska prava, kada je vlast bezidejna da pomogne i uradi nešto za narod, kada radnici štrajkaju glađu, Dodik po oprobanom receptu radi ono što najbolje zna' dodatno radikalizira i podiže tenzije u cijeloj regiji. To je jedini način da on ostane na vlasti.

''Imajući u vidu kompletnu situaciju, koja je na ovim prostorima uvijek kompleksna, a zbog naše opredijeljenosti da učinimo sve da naši građani bolje žive, pozivam Dodika da prestane sanjati i da se suoči s istinom i realnošću. Realnost i istina su da zbog njegove politike u ovom entitetu vlada bijela kuga, entitet svaki dan napuštaju čitave obitelji, sela i gradovi ostaju pusti, u školama je sve manje djece, poduzeća propadaju, mnogi građani žive na ivici siromaštva... Ovo poražavajuće stanje je rezultat činjenice da Dodik i njegovi istomišljenici ne rade za građane, nego godinama žive u snovima sanjajući podjelu ove zemlje, koju nikad neće dočekati'', poručio je potpredsjednik Salkić.

Kopirati
Drag cursor here to close