Dan RS-a

Salkić: Bošnjački dužnosnici imaju odgovor na odluku o referendumu u RS-u

Vijesti / Flash | 13. 08. 2016. u 14:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je danas Feni da bošnjački dužnosnici imaju odgovor na odluku o referendumu u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a, jer je to , kako je upozorio, najdrastičnije ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH od kraja rata.

''Mi moramo imati odgovor na ovu separatističku politiku koju provodi Milorad Dodik i u sljedećim danima ćemo definirati koji će to biti odgovor. Sigurno je da sve ovo neće proći onako kako je to predsjednik RS-a naumio'', dodao je Salkić.

Činjenica da je skupštinska odluka o referemdu „ekspresno“ objavljena u „Službenom glasniku RS-a“ pokazuje, kazao je, ranija upozorenja bošnjačkih dužnosnika da je sve „ovo već ranije izrežirano i da je Ustvani sud RS-a dio politike Milorada Dodika, Narodne skupštine i Vlade RS-a i da ta pravosudna istanca ne radi po pravu i zakonima, kao što je to normalno svuda u svijetu“.

''Politika koju provodi Milorad Dodik je politika izazovanja kaosa, nereda, podjele zemlje i podizanja međunacionalne netrpeljivosti i radikalizma i njega samo to ostavlja na vlasti'', tvrdi Salkić.

Još se čeka, kaže, i šta će na sve ovo poduzeti visoki predstavnik u BiH Valetin Inzko, koji je zadužen da osigura provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma.

''Njegova je obaveza po 'Daytonu' da štiti taj sporazum, ali još veća moralna obaveza da reagira i da zaštiti sve ono što su građani ove zemlje mukotrpno gradili 20 godina nakon Daytonskog sporazuma. Stoga, Inzko treba poništiti odluku o referendumu u RS-u'', naglasio je entitetski potpredsjednik za Fenu.

U „Službenom glasniku RS-a“ i službeno je objavljena odluka Narodne skupštine RS-a o raspisivanju republičkog referenduma o 9. siječnju kao Danu RS-a.

To znači da je i službeno stupila na snagu.

Objavljena je i Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma, te Odluka o izboru članova u Republičku komisiju za sprovođenje referenduma.

Sve ove odluke službeno su objavljene u „Službenom glasniku“ od 12. kolovoza.

Dan ranije službeno je objavljena i Odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a, koje je odlučilo da Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma koji se odnosi na 9. siječanj kao Dan RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Zastupnici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. srpnja ove godine donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. rujna, kao odgovor na presudu Ustavnog suda BiH koji je još 26. studenog 2015. godine proglasio neustavnim odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. siječanj kao Dan RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close