Suđenje

Salihović priziva povijesnu šansu i pravnu državu

Vijesti / Flash | 16. 06. 2017. u 12:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U završnim riječima u postupku Goranu Salihoviću, Ured disciplinskog tužitelja zatražio je da suspendirani glavni tužitelj Državnog tužiteljstva bude razriješen dužnosti, dok je obrana zatražila odbacivanje tužbe.

Disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić zatražila je da Salihović bude proglašen krivim za niz disciplinskih prekršaja i razriješen dužnosti, javlja BIRN-Justice Report.

''Ured disciplinskog tužitelja ostaje kod navoda iz tužbe, pravne kvalifikacije i zahtijeva koji su izneseni u tužbi, a to je izricanje najstrože disciplinske mjere razrješenja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH'', rekla je Kurspahić.

Salihovićev odvjetnik Rifat Konjić je predložio da tužba bude odbijena kao neosnovana.

Salihović je rekao da u toj tužbi ''nema ništa, čak ni prekršaja da se na osnovu njega izrekne opomena''.

''Povjerenstvo ima povijesnu šansu da ako udovolji našem zahtjevu, pokazat će da ima pravne države i da se ništa neće raditi pod pritiskom. Ako donese drugu odluku možemo slobodno reći da je to početak kraja neovisnog pravosuđa, sljedeći tužitelj nakon nas trojice koji smo smijenjeni na ovaj način će biti sigurno tužitelj iz politike'', rekao je Salihović.

Postupak protiv Salihovića pokrenut je zbog disciplinske tužbe u kojoj se navodi da je propustio tražiti svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te da se miješao u postupanje sudaca ili tužitelja.

Povjerenstvo je najavilo da će odluka biti donesena u sljedećih mjesec dana.

Kopirati
Drag cursor here to close