Godišnjica

Salčin: Prva mostarska brigada kao Božji dar narodu

Vijesti / Flash | 22. 07. 2017. u 07:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

25 godina je proteklo od formiranja 1. mostarske brigade, te je tim povodom u petak navečer upriličeno polaganje cvijeća na Šehitlucima, te je u Narodnom pozorištu održana i svečana akademija.

"Svaki put kad organiziramo ovakve manifestacije okupe se ljudi, pripadnici jedinice i odgovorni, uvijek prolazimo iznova kroz neke traume jer živimo u gradu koji deset godina nema izbora, a kad uzmemo da od 1990. do 1996. godine nismo imali izbore, a opravdanje je rat, šta je danas opravdanje. Sve ovo radimo skromno jer ne želimo da dižemo tenzije", kazao je između ostaloga kroz govor na akademiji Semir Drljević Lovac, zapovjednik ove brigade.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Mostar Sead Salčin kazao je: "Prva mostarska brigada je Božji dar narodu i ovom kraju u tom burnom vremenu, jer su obranili ovaj prostor i sačuvali ga za dalju implementaciju mira. Emocije su kao da je ovo jučer bilo, mi se nikad toga nećemo osloboditi, a pridružuje nam se i mlađa raja u obilježavanju ovog vrijednog datuma".

"Brigada je nastala od samostalnih bataljona i četa mostarskih gradskih i prigradskih naselja koje su ranije formirane. Kad su protjerani ljudi sa istoka i juga Hercegovine ojačani smo njima, ali i to su većinom naša rodbina i prijatelji, nemaju samo iz Širokog rodbinu u Mostaru", zaključio je Drljević u svom obraćanju.

U glazbenom dijelu programa nastupili su nekadašnji članovi Mo-selection benda.

Zbog hrabrosti svojih pripadnika 1. mostarska brigada je prvo proglašena 'Slavnom', a zatim i 'Viteškom'. Više njenih pripadnika odlikovano je najvišim ratnim odlikovanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close