Od danas i službeno

SAD: Turska je zatražila izručenje Gulena, ali ne zbog državnog udara

Vijesti / Flash | 24. 08. 2016. u 08:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki State Department priopćio je u utorak da je Turska formalno zatražila izručenje turskog imama Fetullaha Gulena, ali ne zbog povezanosti s neuspjelim pokušajem državnog udara.

"Sada možemo potvrditi da je Turska zatražila izručenje Gulena", rekao je glasnogovornik Mark Toner na brifingu, prenosi Hina.

Toner je rekao novinarima da formalni zahtjev za izručenje Fetullaha Gulena nije vezan uz pokušaj državnog udara ali pritom nije pojasnio koje se optužbe stavljaju Gulenu na teret.

Jučer je Anadolija objavila da je četveročlano izaslanstvo, troje iz američkog Ministarstva pravosuđa i jedan zaposlenik Mininistarstva vanjskih poslova SAD-a, u Ankari počela pregovore sa službenicima Direkcije za međunarodno pravo i vanjske odnose pri turskom Ministarstvu pravosuđa.

Pregovarači iz turskog ministarstva će američkom izaslanstvu predati dokaze da je pokušaj državnog udara u Turskoj 15. srpnja izveden u organizaciji Fethullaha Gulena koji već 17 godina živi kao azilant u SAD-u.

Turske vlasti su priopćile da će tijekom dvodnevnih pregovora iznijeti veliki broj dokaza o umiješanosti Gulena za pokušaj nedavnog vojnog udara.

Američko izaslanstvo će provjeriti navode turskih vlasti da iza pokušaja tog udara stoji Gulen, a dolazak Amerikanaca u Ankaru je značajan, navodi se u tekstu, jer se, između ostalog, očekuje i posjeta potpredsjednika SAD Joe Bidena za nekoliko dana turskoj prijestolnici.

Predviđen je susret i sa pripadnicima vojske koji su optuženi za učešće u vojnom udaru.

Turska je ranije zatražila izručenje Gulena, nakon čega je američko Ministarstvo pravde turskom Ministarstvu pravde poslalo pismo u kojem je predloženo slanje izaslanstva iz SAD-a u Tursku ili slanje turskog izaslanstva u SAD, kako bi otpočeli razgovori o tom pitanju.

Ministarstvo pravde Turske je predložilo da prvo u Ankaru dođe izaslanstvo iz SAD-a, a da potom i izaslanstvo iz Turske otputuje u SAD, objavila je u utorak Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close