Šalju još 300 vojnika

SAD pojačao zračne napade na sjeveru Iraka

Vijesti / Flash | 22. 08. 2014. u 06:31 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pogubljenja američkog novinara Jamesa Foleya - SAD je pojačao zračne napade na militante iz Islamske države na sjeveru Iraka. Istodobno, Britanska antiteroristička policija pokušava otkriti tko je britanski džihadist na snimci koja je zgrozila svijet. Navodno se radi o članu bande britanskih džihadista poznatih pod imenom 'The Beatles'.

Jutros je u Badgadu eksplodirao automobil bomba pri čemu je poginulo 9, a ozlijeđeno 38 ljudi. Sumnja se da iza eksplozije stoje džihadisti Islamske države koji su preuzeli odgovornost za nekoliko sličnih napada te prijete napadom na Bagdad.

Istodobno, Sjedinjene Države najavljuju slanje još 300 vojnika radi sigurnosti vlastitog osoblja u Iraku. UN je ondje počeo najveću operaciju dostave humanitarne pomoći u proteklih 10 godina. Zračni napadi američkih snaga na sjeveru Iraka nastavili su se i nakon pogubljenja novinara Jamesa Foleya. Do sada su ih izveli više od 90. Istodobno, UN šalje pomoć za pola milijuna izbjeglih na području Erbila. Prvi zrakoplov već je stigao noseći 100 tona šatora i opreme za kuhanje.

Američke vojne snage pokušale su u tajnoj misiji u Siriji osloboditi američkog novinara Jamesa Foleya i druge zatočene Amerikance, no oružani sukob s militantima Islamske države završio je otkrićem da taoci nisu bili ondje, potvrdili su američki dužnosnici. Operacija koju je odobrio američki predsjednik Barack Obama, na temelju obavještajnih podataka, dogodila se ranije tijekom ljeta. Američki dužnosnici priznali su tu operaciju dan nakon što je objavljena video- snimka na kojoj je maskirani militant Islamske države pogubio 40-godišnjeg Foleya. Dužnosnici nisu željeli odgovoriti kad se točno operacija dogodila, ali su rekli da nije bila u posljednjih nekoliko tjedana.

Američki specijalci i drugo vojno osoblje prebačeni su helikopterima i zrakoplovima na područje Sirije za koje se vjerovalo da skriva taoce i ondje su se sukobili s islamskim militantima. U sukobu je ubijen veći broj militanata i čini se da je to bio prvi izravni sukob na kopnu američkih vojnih snaga i militanata Islamske države. Među taocima koje su pokušali osloboditi bio je i američki novinar Steven Sotloff čijim pogubljenjem također prijete militanti. Obitelji talaca izviještene su o operaciji, ali tek kad je to bilo sigurno.

Američki mediji objavili su da su otmičari 13. kolovoza poslali Foleyevoj obitelji poruku da će biti pogubljen u znak odmazde zbog američkih zračnih napada na militante Islamske države. Obitelj je poruku proslijedila američkom ministarstvu vanjskih poslova i uz pomoć FBI-a sastavila odgovor kojim otmičare moli za milost i navodi da je Foley nevini novinar koji poštuje narod Sirije u kojoj je držan u zatočeništvu.

Kopirati
Drag cursor here to close