Najnapetiji izbori

SAD: Počela objava prvih rezultata izlaznih anketa

Vijesti / Flash | 08. 11. 2016. u 23:01 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerikanci su, kao i do sada prvog ponedjeljka u studenome, po 45.put, odlučivali tko će biti novi predsjednik Sjedinjenih Država, kako će izgledati novi saziv Kongresa i izjasniti se o nizu lokalnih inicijativa.

Prva birališta zatvorena su u 18 sati po lokalnom vremenu (ponoć po srednjoeuropskom vremenu).

CNN je počeo objavljivati rezultate izlaznih anketa.

Prema projekcijama američkih medija Clinton dobiva 215 elektorskih glasova, a Trump 244, prenose američki mediji. Za ulazak u Bijelu kuću potrebno je 270 od ukupno 538 elektorskih glasova.

Trump je više glasova osvojio u Floridi, Iowi, Idahu, Montani, Sjevernoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Ohiju, Wyomingu, Nebraski, Missouriju, Alabami, Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini, Indijani, Kansasu, Arkansasu, Kentuckyju, Zapadnoj Virdžiniji, Tennesseeju, Louisiani, Oklahomi, Mississippiju, Teksasu i Aljasci.

Clinton je pobijedila u Kaliforniji, Washingtonu, Vermontu, Illinoisu, New Yorku, Massachusettsu, Rhode Islandu, Oregonu, New Jerseyju, Connecticutu, Coloradu, Virdžiniji, Marylandu, Delawareu, Distriktu Columbia, New Meksiku i na Havajima.

Za ulazak u Bijelu kuću potrebno je 270 elektorskih glasova. 

Rezultati su pretijesni da bi se prema izlaznim anketama proglasili pobjednici u državama koje se smatraju ključnima za pobjedu jednog od kandidata, prije svega na Floridi (29 elektora), u Ohiju (18 elektora) i u Pennsylvaniji (20).



Većina birača, pokazuje anketa, odlučila je za koga će glasati još u rujnu - samo 5 posto ih je odluku donijelo u zadnjih tjedan dana. Čak 83 posto birača odlučilo je za koga će glasati prije početka listopada.

Najviše pozornosti, ne samo Amerikanaca nego i cijeloga svijeta, upereno je u predsjedničku utrku demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanca Donalda Trumpa.

Presidential Election Results

Predsjednički kandidati odabrali su lolacije za izborne stožere koje su udaljene samo 2 minute jedna od druge: Hillary s obitelji prati rezultate u hotelu Peninsula na Manhattanu, samo 2 minute hoda od Trump Towera gdje se nalazi Donald Trump.

"Bivši republikanski predsjednik George W. Bush i njegova supruga Laura nisu glasovali ni za Trumpa ni za Clinton", izvijestio je njihov glasnogovornik.

Naime, stanovnici pacifičke državice Guam izabrali su Hillary Clinton sa 71 posto glasova. Iako su stanovnici Guama američki građani, njihov se glas ne računa jer teritorij nije dio izbornog koledža. No, zanimljivo je to što su stanovnici Guama točno predvidjeli pobjednika izbora svaki put dosad.

Osim 'POTUSA', bira se i novi saziv Zastupničkog doma Kongresa (435 zastupnika) i trećina Senata (34 senatora)

Kopirati
Drag cursor here to close