Velika Britanija

Rusko veleposlanstvo u Londonu na meti sirijskih aktivista

Vijesti / Flash | 17. 08. 2012. u 16:01 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko veleposlanstvo u Londonu optužilo je u petak britansku policiju da nije učininila ništa kako bi spriječila napad na njenu zgradu grupe aktivista koji su prosvjedovali zbog podrške Moskve sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

U isto vrijeme oko 40 maskiranih demonstranata prosvjedovalo je ispred veleposlanstva protiv presude kojom je ženska punk grupa Pussy Riot u Moskvi proglašena krivom.

Glasnogovornik ruskog veleposlanstva je rekao da je grupa demonstranata, uzvikujući slogane protiv predsjednika Asada, napala zgradu preko noći bacajući kamenice i razbijajući prozore. U napadu niko nije povrijeđen, prenosi Reuters.

''Policija koja je stigla na mjesto događaja nije nažalost preduzela nikakve mjere da zaustavi nesankcionirani prosvjed i pritvori napadače.'' - rekao je on i dodao kako veleposlanstvo "na incident gleda kao na novi slučaj kršenja principa nepovredivosti diplomatskih misija u Londonu".

veleposlanstvo je priopćilo da je pričinjena značajna šteta i postavila je sliku razbijenih prozora i velikih kamenica rasutih po podu na svojoj stranici Facebooka.

Britanska policija nije izdala komentar povodom napada.

Ruska podrška vladi u Damasku je izazvala kritike različih grupa širom svijeta od početka pobune protiv sirijskog režima u ožujku 2011. godine. Rusija i Kina su stavile veto na tri rezuolucije zapadnih zemalja u kojima se kritizira Damask i prijeti sankcijama.

Britansko-ruski odnosi su narušeni od ubojstva Aleksandra Litvinenka, osvjedočenog kritičara Kremlja i nekadašnjeg ruskog špijuna koji je otrovan radioaktivnim polonijumom, u Londonu 2006. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close