Rane iz 1991.

Rusko tužiteljstvo ispituje legalnost nezavisnosti baltičkih zemalja

Vijesti / Flash | 01. 07. 2015. u 05:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef ureda ruskog državnog tužitelja istražit će je li Sovjetski Savez postupio legalno kad je priznao nezavisnost Estonije, Latvije i Litve 1991. godine.

Litavski ministar vanjskih poslova Linas Antanas Linkevičius ovu je istragu nazvao "apsurdnom provokacijom".

Istragu oko neovisnosti baltičkih zemalja zatražila su dvojica parlamentarnih zastupnika Jevgenij Fjodorov i Anton Romanov, tvrdeći da je odluku o priznanju neovisnosti baltičkih zemalja u Rusiji donijelo 'nekonstitucionalno tijelo'.

Prošlog tjedna, rusko državno tužiteljstvo je nazvalo nelegalnim administrativno pripajanje Krima Ukrajini 1954. godine, tvrdeći da "u skladu s ustavom SSSR-a, Vrhovno vijeće Sovjetskog saveza nije imao moć da izmijeni teritorij sovjetskih republika".

U to su vrijeme Rusija i Ukrajina bile države unutar Sovjetskog Saveza pod vodstvom Nikite Hruščova.

Tužiteljstvo je priopćilo odluku nakon razmatranja zahtjeva jednog ruskog zastupnika u kojoj se precizira da "nije moguće obratiti se sudu" i tražiti pravnu validnost ove konstatacije jer bi se radilo o "osporavanju zakona SSSR-a", zemlje koja više ne postoji.

Tri su baltičke zemlje postale članice NATO-a i EU 2004. godine. No, u posljednjim godinama Rusija to doživljava kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Rusko-baltički odnosi postaju sve zategnutiji nakon aneksije Krima i početka ukrajinsko-ruskog sukoba u istočnoj Ukrajini.

NATO je pojačao svoju prisutnost u zemljama Baltika, kao odgovor na masivne ruske vojne vježbe te prelete ruskih vojnih zrakoplova iznad savezničkih teritorija.

Kopirati
Drag cursor here to close