Stoltenberg

Ruski zračni napadi "miniraju" mirovni proces u Siriji

Vijesti / Flash | 05. 02. 2016. u 12:45 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski zračni napadi, koji ''uglavnom gađaju grupe opozicije u Siriji, miniraju napore na pronalasku političkog rješenja'' u sirijskom sukobu, optužio je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi AFP.

''Osim toga, jačanje ruskog prisustva i ruske zračne aktivnosti u Siriji uzrokuju oštre napetosti i kršenje turskog zračnog prostora'', rekao je on po dolasku na sastanak ministara obrane Europske unije u Amsterdamu.

''Ono stvara rizike, povećava napetosti i naravno predstavlja izazov za NATO, jer je to kršenje zračnog prostora NATO-a'', nastavio je šef Atlantskog saveza, pozivajući ''na mir i političko rješenje u Siriji''.

''Vojno jačanje Rusije u Siriji i istočnom Mediteranu u sukobu u Siriji'', podsjetio je on, dok su mirovni pregovori u Ženevi u toku, čini pomak strateške ravnoteže'' u regiji, ocijenio je Stoltenberg.

Naglasio je da NATO snažno podržava sve napore na pronalaska političkog rješenja sukoba u Siriji. Mirovni pregovori u Ženevi, koji su bolno započeli, suspendirani do 25. veljače.

Vijeće sigurnosti UN-a održava u petak konzultacije o Siriji, gdje je režim, potpomognut ruskom avijacijom, intenzivirao svoju ofanzivu na grad Alep, koja je uzrokovala egzodus desetaka tisuća civila, navodi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close