provjera spremnosti

Ruska vojska počela iznenadne vojne vježbe

Vijesti / Flash | 08. 02. 2016. u 14:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je započela iznenadne vojne vježbe kako bi provjerila borbenu spremnost vojnika smještenih u Južnoj vojnoj oblasti zemlje, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane.

''U skladu s odlukom vrhovnog zapovjednika (ruskog predsjednika Vladimira Putina) danas su u pet sati ujutro trupe iz Južne vojne oblasti, jedinice zrakoplovstva i vojni transportni avioni stavljeni u stanje pune borbene gotovosti'', izjavio je ministar obrane Sergey Shoygu.

''Neophodno je testirati kapacitete vojnika i njihovih komandi na rješavanju cijelog spektra zadataka, uključujući borbu protiv terorističkih prijetnji i prirodnih i katastrofa izazvanih ljudskom greškom'', navodi Shoygu u izjavi postavljenoj online, prenosi Xinhua.

Vježbe će također testirati manevarske mogućnosti velikih jedinica tijekom gomilanja trupa, provjeriti spremnost avijacijskih i zračnih obrambenih snaga kako bi odvratile zračne napade neprijatelja i zaštitile važna vojna i vladina postrojenja.

Južna vojna oblast jedna je od četiri strateške komande ruskih oružanih snaga. Ona uključuje vojnike smještene na sjevernom Kavkazu i na Krimu, kao i crnomorsku flotu i kaspijsku flotilu.

Shoygu je također naredio vojnicima iz Središnje vojne oblasti, koja pokriva istočni Sibir i Ural, da sudjeluju u nekim fazama vježbi.

Praksu nenajavljenih masovnih provjera borbene spremnosti u Rusiji uveo je Putin u 2013. Otada Rusija redovno izvodi iznenadne vježbe u raznim dijelovima zemlje.

Shoygu je također priopćio da će vojni atašei stranih zemalja biti obaviješteni o provjeri.

NATO optužuje Rusiju da razmješta vojnike u blizini nekoliko država članica koje se graniče s njom.

Američki ministar obrane Ash Carter objavio je u utorak da njegova zemlja planira da značajno pojača vojnu nazočnost u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close