Mirno i sa samopouzdanjem

Ruska vojna vježba uz granicu EU zabrinula Zapad, NATO na oprezu

Vijesti / Svijet | 13. 09. 2017. u 16:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici NATO-a će pomno te "mirno i sa samopouzdanjem" pratiti najveće ruske ratne igre od 2013. koje se od 14. do 20. rujna održavaju u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu, no mnogi su nervozni zbog onoga što tvrde da vide: testiranje kapaciteta Moskve u ratu protiv Zapada, piše u srijedu Reuters.

Vojna vježba Zapad-2017 izazvala je nelagodu u nekim zemljama jer će ruske postrojbe i teško naoružanje biti stacionirano u Bjelorusiji, ruskoj saveznici koja graniči s Ukrajinom, ali isto tako s članicama NATO-a - Poljskom, Litvom i Latvijom, prenosi Hina.

NATO vjeruje da su vojni manevri, koji službeno počinju u Bjelorusiji, Baltičkom moru, zapadnoj Rusiji i Kalinjingradu, već u tijeku. Također tvrdi da su veći nego što je Moskva svojedobno priopćila, navodeći brojku od 13.000 vojnika iz Rusije i Bjelorusije, dok NATO spominje brojku od čak 100.000 vojnika.

Uz vojnike, zrakoplove, radare i brodove u Baltiku, NATO vjeruje da će u vojnoj vježbi biti testirani balistički projektili koji mogu nositi nuklearne bojne glave.

NATO tvrdi da će se na manevrima uvježbavati sukob sa savezom predvođenim SAD-om.

"NATO je smiren i budan", kazao je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg prošli tjedan tijekom posjete Estoniji.

Rusija je pak krajem kolovoza pokušala ublažiti strahove oko vojnih manevara najavljenih za sredinu rujna, poručivši da će se na vojnoj vježbi velikih razmjera uvježbavati isključivo obrambeni scenarij te da su optužbe da je to priprema za invaziju na Poljsku, Litvu ili Ukrajinu lažne.

General Ben Hodges, zapovjednik američke vojske u Europi, kazao je prošli mjesec da su američki saveznici u istočnoj Europi i Ukrajini zabrinuti da bi ruska vojna vježba mogla poslužiti kao "Trojanski konj", tj. da bi vojna oprema dopremljena u Bjelorusiju tamo mogla i ostati.

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin kazao je zapadnim vojnim atašeima u Moskvi da Zapad nema razloga za strah, a ocjene da Rusija predstavlja "prijetnju" bilo kome nazvao "mitovima".

Kopirati
Drag cursor here to close