26 krstarećih projektila

Ruska mornarica iz Kaspijskog mora krstarećim raketama gađala islamiste u Siriji

Vijesti / Svijet | 07. 10. 2015. u 17:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je lansirala rakete na ciljeve pod kontrolom Islamske države u Siriji s bojnih brodova u Kaspijskom jezeru udaljeno 1500 kilometara, rekao je ruski ministar obrane Sergej Shoigu.

Lansirano je 26 krstarećih projektila na 11 ciljeva koji su redom uništeni, piše RT.

LATEST VIDEO: Watch Russian warships firing cruise missiles from Caspian Sea to hit ISIS positions in Syria. 4 ships...

Posted by RT Play on 7 ??????? 2015 ?.

Ruski general-bojnik Andrej Kartopolov je u poslijepodnevnim satima dopunio šturu izjavu ministra obrane i rekao da su među ciljevima bila uporišta IS-a i al-Nusra fronte koja je povezana s Al-qaidom. Pogođene su tvornice za proizvodnju oružja, zapovjedni centri, skladišta streljiva, spremnici goriva i baze za vježbanje u pokrajinama Raka, Idlib i Alep.

U međuvremenu, sirijske snage su pokrenule kopnene napade uz zračnu podršku Rusije u regijama Hama i Idlib, gdje po mišljenju Sirijskog opservatorija za ljudska prava "mjesecima vode najintenzivnijie borbe''.

Rusija tvrdi da napada "sve teroriste", ali je prema različitim izvješćima u zračnim napadima poginuo nepoznat broj civila i pobunjenika koji uživaju podršku Zapada.

Ako su ti izvještaji točni, ti napadi predstavljaju novu razinu suradnje između Rusije i Sirije, a istovremeno osnažuju tvrdnje da je ruska intervencija u Siriji u službi osnaživanja režima predsjednika Bašara al-Asada, a ne borbe protiv regionalnog terorizma.

Prema analizi BBC-ja, ruska odluka da ciljeve IS-a napadne krstarećim raketama predstavlja novi zaokretu u intervencijama Moskve.

Konkurentna supersila

Nejasno je zašto je upravo to oružje iskorišteno za napad umjesto zračnih udara, ali su projektili na putu do cilja morali preletjeti značajan dio iranskog i iračkog teritorija, javlja Index.hr.

Značajnije, navodi BBC, korištenje krstarećih raketa sugerira da se približava trenutak najavljene kopnene protuofenzive sirijskih snaga, iranskih specijalaca i boraca Hezbollaha.

Lansiranje krstarećih raketa s brodova već dugo predstavlja glavni izbor za američke prekomorske misije, zbog čega se ne može isključiti da su Rusi svoju tehnologiju iskoristili kako bi još jednom pokazali da imaju istovjetne bojne sposobnosti i opremu kao konkurentna "supersila".

Međutim, Rusija je rekla da je spremna surađivati s Sjedinjenim Američkim Državama u vojnim aktivnostima u Siriji, unatoč novim napadima koje je upravo izvršila.

''Sjedinjene Države neće vojno surađivati s Rusijom u Siriji jer je strategija Moskve "tragično manjkava", izjavio je u srijedu američki ministar obrane Ash Carter, dok je rusko ministarstvo obrane priopćilo da SAD samo traži izgovor da ne surađuje u borbi protiv terorizma.

Irak bi mogao zatražiti ruske napade na Islamsku državu

Irak bi mogao zatražiti ruske zračne udare na ciljeve Islamske države na svom tlu i želi da Moskva odigra veću ulogu nego Sjedinjene Države u ratu protiv te džihadističke skupine.

"Mogli bismo biti primorani uskoro zatražiti od Rusije pokretanje zračnih udara u Iraku. Mislim da će sljedećih nekoliko dana ili tjedana Irak biti primoran zatražiti od Rusije da pokrene zračne udare, a to ovisi o njihovom uspjehu u Siriji", rekao je čelnik parlamentarnog odbora za obranu i sigurnost Hakim al-Zamili.

Ruski napadi protiv oporbe u Siriji dali su nadu i u Bagdadu da bi Rusija mogla postati učinkoviti partner protiv IS-a.

"Željeli bi vidjeti snažniju rusku ulogu u Iraku. Da, definitivno veću ulogu nego je imaju Amerikanci", rekao je al-Zamili.

SAD: Avion koalicije preusmjeren da izbjegne rusku letjelicu

Zrakoplov koalicije koja se bori protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) preusmjeren je da bi izbjegao ruske borbene zrakoplove koji su angažirani u Siriji, priopćeno je iz Pentagona.

"Zabilježen je najmanje jedan slučaj kada su poduzete mjere da se osigura sigurna razdaljina između zrakoplova", rekao je kapetan američke mornarice Jeff Davis, prenose agencije.

Američki ministar obrane Ash Carter pozvao je jučer Moskvu da hitno odgovori na predložene propise o letenju iznad Sirije.

Vojni lideri SAD i Rusije su prošlog tjedna održali video-konferenciju tijekom koje su dužnosnici Pentagona predložili protokole koji imaju za cilj sprečavanje nesreća, budući da obje strane izvode zračne napade u Siriji.

Američki prijedlog uključuje osnovne sigurnosne protokole poput održavanja sigurne razdaljine između američkih i ruskih zrakoplova i upotrebe istih radio frekvencija za hitne pozive, po uzoru na civilno zrakoplovstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close