Ništa prije srijede

Rusija zaprijetila vetom, odložena sjednica u UN-u

Vijesti / Flash | 07. 07. 2015. u 15:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je odgodilo glasovanje o britanskom nacrtu rezolucije koja osuđuje masakr u Srebrenici 1995. godine tijekom bosanskog rata kao "zločin genocida" nakon što je Rusija obavijestila članice vijeća da će uložiti veto na njega.

Pristalice rezolucije nadale su se u njeno jednoglasno usvajanje kako bi se obilježila 20. godišnjica pokolja koji su izvršili bosanski Srbi nad oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su zatražili utočište u onome što je trebala biti zaštićena zona UN-a.

Čelnici bosanskih Srba i Srbije, koji imaju bliske vjerske i kulturne veze s Rusijom, lobirali su, međutim, kod ruskog predsjednika Vladimira Putina da glasuje "protiv", prenosi novinska agencija Associated Press.

Bosanska veleposlanica u UN-u Mirsada Čolaković izjavila je za AP da je Rusija obavijestila ostale članice vijeća o svojoj namjeri da uloži veto.

Diplomati u vijeću, američka veleposlanica u UN-u Samantha Power, koja je bila novinarka tijekom bosanskog rata, i ruski veleposlanik Vitalij Čurkin održali su sastanke, skupa s ostalim članicama vijeća, kako bi raspravljali o razlikama oko teksta.

Rusija je predložila nacrt rezolucije koji ne spominje ni Srebrenicu ni genocid, ali nikakvo glasovanje nije zakazano o njoj.

Novinar u UN-u Erol Avdović ističe za N1 da je sve izgledalo kao partija pokera.

"Sve izgleda kao partija pokera u kojoj se gleda kada će netko trepnuti. Rusija je zaprijetila vetom. Sergej Lavrov je nazvao direktno London i zaprijetio vetom, no Britanci su odlučni da nastave s rezolucijom. Rusi nisu očekivali toliku odlučnost od Engleza. Moguće je da na sjednici odmah na početku umjesto rasprave bude glasovanje o rezoluciji", kazao je Avdović za N1.

Sjednica je prvobitno pomjerena na 17 sati, a zatim na 21.00 sat, a nešto prije 21.0 sat stigla je obavijest kako je sjednica odložena je za sutra u 16.00 sati.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasovanje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se postigne konsenzus svih članica, saznaje RTS. Kina smatra kako predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regiji i da o njemu nema suglasnosti ni svih naroda u BiH.

Ivanić: Britanci bi trebali doći pameti i odustati

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, je komentirao je zadnje događaje oko rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

''Sve što se događa oko rezolucije i ove sjednice pokazuje koliko smo bili u pravu mi koji smo svojevremeno upozoravali, posebno veleposlanike, da je ovo stvar oko koje se Bosna i Hercegovina, ali ne samo ona može podijeliti'', rekao je Ivanić.

On smatra kako je vidljivo da postoji duboka podjela ne samo u BiH, nego povodom Bosne i Hercegovine i u međunarodnim institucijama.

''Sve ovo što se događa ukazuje na osjetljivost ove teme. Nadam se da će ovih nekoliko sati utjecati da svi koji se bave ovim poslom u Vijeću sigurnosti, a posebno autori rezolucije - Britanci, dođu pameti i shvate kako je ovo stvar koja je davno nadišla neku lokalnu upotrebu i da je u pitanju jedan izuzetno ozbiljan događaj'', izjavio je Ivanić.

On se nada kako će autori razumjeti i sami odustati od nasilnog provođenja i inzistiranja na ovoj rezoluciji, piše ATV.

''Narednih nekoliko sati će biti važno, ne samo za rezoluciju nego za dugoročnu stabilnost Bosne i Hercegovine'', kazao je Ivanić.

Kopirati
Drag cursor here to close