Skandal

Rusija ucjenjuje Crnu Goru: Nema nas, nema novca

Vijesti / Flash | 05. 05. 2015. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon optužbe ministra vanjskih poslova Crne Gore Igora Lukšića da Rusija "destabilizira situaciju" u Crnoj Gori izbio je diplomatski skandal.

Internet bruji o tome da Lukšić traži da ga Njemačka zaštiti od Rusije i da NATO i EU prime Crnu Goru što prije. Ruski mediji i portali izvještavaju o, kako tvrde, antiruskoj politici crnogorske administracije.

Svi podsjećaju da su svojevremeno premijer Milo Đukanović i drugi visoki crnogorski dužnosnici molili Moskvu i ruske poslovne krugove da u ime "stoljetnog bratstva" podrže investicijama slabu crnogorsku ekonomiju, prenosi Srna.

Rusi su za nekoliko godina nakon osamostaljivanja Crne Gore investirali u njenu ekonomiju više od dvije milijarde eura. Krupni biznis ulagao je u metalurgiju i eksploataciju sirovina, u izgradnju hotela i turističke infrastrukture.

Tisuće Rusa kupilo je nekretnine u crnogorskim odmaralištima. Čak je bila stvorena i zona slobodne trgovine između dvije zemlje.

Situacija se naglo izmijenila nakon 2010. godine. Tada su vlasti Crne Gore usmjerile svoju politiku u pravcu ulaska u NATO pakt. Rusi mediji tvrde kako je rukovodstvu u Podgorici postavljen ključni uvjet - da se Crna Gora "očisti" od ruskog utjecaja. Uslijedilo je "preotimanje" Željezare u Nikšiću i njena prodaja engleskoj firmi.

Vlada Crne Gore, tvrde ruski mediji, "preotela" je i Kombinat aluminija Podgorica (KAP), koji je kontrolirala kompanija Olega Deripaske.

Poduzeće je potom prodano za simboličnu cijenu "lokalnom šefu" Veselinu Pejoviću, koji sada, kako pišu crnogorski mediji, pregovara s europskim kompanijama o prodaji te fabrike za 100 milijuna eura.

Turistički kompleks Astra Montenegro između Budve i Bečića, koji je do polovine izgradio Sergej Polonski, po odluci lokalnog suda, konfisciran je u korist države i prodan drugoj kompaniji.

Ruskim kompanijama danas nije dopušteno da sudjeluju u privatizaciji lokalnih aerodroma, kao ni u tenderima za izgradnju elektrana.

Policija ne žuri da provede istragu pljački i krađa po stanovima ruskih vlasnika, koje su postale česte - navodi "Ruski vjesnik".

Zato je Rusija odlučila uzvratiti udarac, a ruski turisti bili su najveći donatori crnogorske ekonomije - navode ruski mediji.

U sljedećoj ljetnoj sezoni Crna Gora mogla bi da ostane bez ruskih turista, što znači da će njen budžet izgubiti trećinu prihoda, a to je posljedica antiruske politike Podgorice - tvrde ruski portali.
Na taj način zemlja, za čiju je ekonomiju turizam glavni izvor prihoda i čiji dug iznosi skoro 60 posto bruto domaćeg proizvoda, može doživjeti financijski kolaps.

Kopirati
Drag cursor here to close