Vojna doktrina

Rusija reagira na pojačanu prisutnost NATO-a na istoku Europe

Vijesti / Svijet | 02. 09. 2014. u 15:53 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u utorak objavila da hitno kreće u izmjene svoje vojne doktrine kako bi reagirala na pojačanu prisutnost NATO-a na istoku Europe, piše BBC.

Prema riječima visokopozicioniranog savjetnika u Kremlju Mihaila Popova, promjene strategije reflektirat će pogoršane odnose Rusije s Amerikom i NATO-om.

NATO je u ponedjeljak objavio da planira oformiti posebnu jedinicu za brzo djelovanje, koja bi unutar 48 sati od naredbe bila u stanju sa svojih 4.000 članova doći i pomoći u obrani države članice koja bi se našla u opasnosti zbog moguće ruske agresije. Taj vojni pakt najavio je i druge mjere kojima bi njegova prisutnost na istoku Europe bila vidljivija.

Sve se to, naravno, događa u kontekstu ukrajinske krize.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je rekao da ideja o ukrajinskom učlanjenju u NATO podriva napore za postizanje mira na istoku države.

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno se šefu Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu prije nekoliko dana, tijekom telefonskog razgovora o ukrajinskoj krizi, hvalio da bi, kada bi to poželio, Kijev mogao osvojiti za dva tjedna.

'Da želim, Kijev mogu zauzeti za dva tjedna', doslovan je citat prijetnje ruskog šefa države, koji donosi talijanska La Repubblica, a prenosi britanski Daily Telegraph.

Putin je to navodno rekao reagirajući na najavu novih sankcija Europske unije Rusiji, a Barroso je njegovu izjavu prenio svojim kolegama na summitu Europske unije, održanom proteklog vikenda.

Novoimenovana šefica EU diplomacije Federica Mogherini, koja će na tu funkciju stupiti za nekoliko mjeseci, upozorila je da nema vojnog rješenja za 'najveću krizu koja je pogodila Europu u posljednjih nekoliko desetljeća'.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da postoji nekoliko kriznih žarišta na južnim i istočnim granicama pakta koje bi mogle eksplodirati svakog trenutka.

Na predstojećem summitu trebao bi pasti i dogovor o učestalijem održavanju vojnih vježbi na državama članicama koje graniče s Rusijom, a ondje bi u vojna skladišta trebali biti poslani i arsenali oružja koje bi ondje trebalo stajati spremno za svaki slučaj.

Kopirati
Drag cursor here to close