Za i protiv

Rusija protiv američke akcije u Siriji

Vijesti / Svijet | 04. 08. 2015. u 09:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države su izvele prvi zračni udar za "obranu" pobunjeničke grupe u Siriji, potvrdio je Pentagon u ponedjeljak.

''Ovaj prvi američki obrambeni udar na sirijsku teritoriju je izveden u petak i trebao bi potpomoći pobunjeničku grupu Nova Sirija'', rekao je glasnogovornik Pentagona Bill Urban.

''Moramo reagirati da obranimo grupu Nova Sirija koju smo obučili i opremili'', rekao je glasnogovornik.

Visoki vladin dužnosnik je rekao da su Sjedinjene Američke Države bombardirale položaje džihadističke grupe Al-Nosra, kao odgovor na napad izveden protiv pobunjenika koje su obučavale Sjedinjene Američke Države.

Nešto ranije, glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je rekao da se Sirija "ne treba miješati" s akcijama snaga koje su obučavali Amerikanci da bi se izborile s grupom Islamska država.

Ako to nije moguće, mogu biti poduzete "dodatne mjere" da se zaštite, dodao je on, ostavljajući da se planira prijetnja od zračnih udara protiv Bašara el-Assada.

Washington svjedoči o jačanju svog angažmana u građanskom ratu koji razara zemlju više od četiri godine. Polovinom srpnja, najmanje 54 pobunjenika koje je Washington obučio i opremio ušla su u Siriju. Oni su prva grupa pobunjenika, koja sebe naziva Divizija 30, a cilj im je da se bore protiv džihadističke grupe Islamska država u Siriji.

No, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako
bi svi vojni napadi SAD-a u Siriji koji bi pogodili sirijsku vojsku komplicirali bi tamošnju borbu protiv terorizma.

Govoreći na konferenciji za novinare tokom posjete Kataru, Lavrov, čija zemlja je saveznik sirijskog predsjednika Bašara el-Assada, je rekao da je za rješenje sirijskog problema nužan dijalog svih strana. Napomenuo je kako glavnu opasnost u Siriji i susjednom Iraku predstavlja Islamska država i da zato Moskva podržava vlade obiju zemalja.

Lavrov ističe kako je o kontraproduktivnosti američke odluke da bombardiraju i snage sirijskog režima, govorio i američkom državnom tajniku Johnu Kerryju u Dohi, prenosi ruska agencija Tass.
Ruski ministar vanjskih poslova je podsjetio i kako je Washington prije godinu dana, najavljujući planove o formiranju koalicije za borbu protiv IS, za to zatražio odobrenje od iračke vlade, ali ne i od vlade u Damasku. Rusija je još tada upozorila na nelegitimnost takvog pristupa i na krašenje principa međunarodnog prava.

Lavrov napominje kako s praktične strane američka inicijativa ometa stvaranje konsolidiranog fronta protiv Islamske države, Džabhat al-Nusra i njima pridruženih terorističkih grupa, koji bi se borio na tlu, jer samo zračni napadi nisu dovoljni.

Lavrov je rekao i kako je u Siriji ponekad teško uočiti "tko se protiv koga bori i tko koga ometa".

Kopirati
Drag cursor here to close