NATO

Rusija prijeti odmazdom zbog poziva Crnoj Gori

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 12:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok iz Crne Gore dolaze vijesti kako je poziv NATO-a za članstvo toj zemlji veliki pomak i za regiju, iz Rusije se najavljuju kontra mjere nakon tog poteza.

''Stalna ekspanzija NATO na istok dovest će do mjera odmazde Rusije", rekao je press-tajnik ruskog predsjednika Dmitri Peskov.

''Moskva je na najvišim razinama uvijek navodila da ekspanzija vojne infrastrukture NATO-a, koja se nastavlja na istok, ne može a da ne izazove recipročne akcije na istoku, tj. ruske strane u pogledu osiguranja interesa sigurnosti i održavanja ravnoteže interesa'', rekao je Peskov novinarima, odgovarajuc´i na pitanje kako se Moskva odnosi prema pozivu Crne Gore u NATO i namjerava li poduzimati neke mjere tim povodom.

Dodao je, prenosi Sputnik, kak oje rano govoriti o nekim konkretnim mjerama.

''Hajde da pođemo od toga da predsjednik nije iznio svoj stav. Hajde da sačekamo, ne ocjene strućnjaka, vec´ neke službene izjave koje c´e uslijediti, ako uslijede iz Ministarstva vanjskih poslova, našeg vojnog resora ili šefa države'', izjavio je Peskov.

Prema riječima predsjednika Vijeća za obranu i sigurnost Gornjeg doma ruskog parlamenta Viktora Ozerova, Rusija c´e obustaviti zajedničke projekte s Crnom Gorom ako ta zemlja uđe u NATO.

''Crna Gora je dužna obavijestiti nas u vezi s pristupanjem Alijansi, s obzirom da mnogi projekti, uključujuc´i i one o vojno-tehničkoj saradnje nec´e biti moguc´i'', rekao je Ozerov.

Prema njegovim riječima, takva odluka bit c´e donesena uzimajuc´i u obzir stavove koje zemlje-članice NATO-a zauzimaju u mnogim pitanjima u vezi s Rusijom.

S druge strane, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igor Lukšić u svom je obraćanju ministrima vanjskih poslova zemalja članica NATO-a kazao kako je pozivnica upućena Crnoj Gori dobra vijest i za ostatak Balkana, za jačanje sigurnosti i stabilnosti.

Kako je priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću crnogorske vlade, Lukšić je naglasio kak je ''ovo dobar signal za našu regiju, koja će time dobiti još jednog prijatelja u NATO-u''.

''Svjesni smo da dobivanje pozivnice ne znači i kraj procesa, već početak novog'', naveo je crnogorski ministar i dodao kako su ''ovo osjetljiva i izazovna vremena za NATO''.

''Shvaćamo da su zajedništvo i solidarnost sada potrebniji nego ikada prije. Uvjeravam vas da se Crna Gora već ponaša kao 29. članica i da doprinosi euroatlantskoj stabilnosti. Spremni smo podijeliti teret rame uz rame s našim saveznicima'', istaknuo je Lukšić.

Kopirati
Drag cursor here to close