mjere

Rusija postavlja antiraketni sustav u Siriji

Vijesti / Flash | 25. 11. 2015. u 10:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija će postaviti sustav proturaketne obrane S-400 u svojoj zračnoj bazi Hmeimim u Siriji, poslije obaranja ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici, objavilo je danas rusko Ministarstvo obrane.

Kompletiranje mjera

Postavljanjem ovih antiraketnih sustava najnovije generacije kompletiraju se mjere koje je sinoć najavio ruski Glavni stožer, javlja Beta.

Inače Rusija je sinoć objavila da će pojačati sigurnost svojih snaga u Siriji, osobito zračnu potporu.

Prva mjera je da će ruske bombardere tijekom akcija pratiti ruski lovci. Druga mjera se odnosi na unapređenje proturaketne obrane, zbog čega je ruska krstarica 'Moskva' krenula prema priobalnom području Latakije u Siriji, a treća mjera je prekid svih vojnih kontakata s Turskom.

Turska je srušila ruski zrakoplov tipa Suhoj SU-24 koji je izvodio borbene operacije u Siriji. Tvrdi da je povrijedio njen zračni prostor, te da su piloti 10 puta bili upozoreni da će biti napadnuti, ali da nisu reagirali.Rusija tvrdi da njen avion nije ušao u turski zračni prostor, time i u zračni prostor NATO-a, a to, kazali su, mogu i dokazati.

Turska ima koristi od ISIL-a

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je kako pojedini turski dužnosnici imaju "direktan financijski interes" od trgovine naftom s ISIL-om, prenosi Advance.hr.

"Turski potezi su de facto zaštita ISIL-a. To nije nikakvo iznenađenje imajući u vidu informacije koje posjedujemo, a one pokazuju kako pojedini turski dužnosnici imaju direktan financijski interes od nabave naftnih proizvoda iz rafinerija koje se nalaze pod kontrolom ISIL-a", rekao je.

"Bešćutni i kriminalni potezi turskih vlasti doveli su sada do opasne eskalacije odnosa između Rusije i NATO-a. Tome nema opravdanja, čak ni zaštita državnih granica ne može biti opravdanje", istaknuo je ruski premijer.

Poručio je kako Rusija razmatra ukidanje niza velikih projekata s Turskom i zabranu djelovanja turskim kompanijama na ruskom tržištu. Nadalje, poručio je kako je Rusija već sugerirala svojim državljanima da ne odlaze u Tursku, a nekoliko turističkih operatora već se od jučer povuklo s turskog tržišta.

Kopirati
Drag cursor here to close