'lažne tvrdnje'

Rusija negira da uspostavlja vojnu bazu u Palmiri: 'To je privremeni kamp'

Vijesti / Flash | 18. 05. 2016. u 10:05 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko Ministarstvo obrane nazvalo je "lažnim" medijske tvrdnje da Rusija navodno uspostavlja vojnu bazu u drevnom sirijskom gradu Palmiri.

Ruska agencija TASS prenosi današnju izjavu glasnogovornika tog ministarstva generalmajora Igora Konašenkova koji tvrdi da se u Palmiri nalazi "samo privremeni kamp za vojne inženjere, koji tamo sudjeluju u čišćenju od mina u gradu".

Agencija AP je ranije prenijela objavu Inicijative za kulturno nasljeđe američke Škole orijentalnih istraživanja koja tvrdi da ruska vojska gradi vojne baze u gradu u centralnoj Siriji i arheološkom lokalitetu Palmiri, u zoni koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Ta američka institucija objavila je satelitske snimke na kojima se vide gradilišta u sjevernom dijelu drevnog grada koji je su oštetili borci Islamske države, prenosi AP. Sirijske trupe uz podršku ruskih zračnih snaga su u martu preuzele Palmiru od snaga Islamske države.

Šef odjeljenja za zaštitu antikviteta i muzeja Mamun Abdulkarim potvrdio je danas, u izjavi za AP, da Rusi grade male barake u kojima se nalaze kancelarija i klinike i dodao da od njegove organizacija niko nije tražio dozvolu za zidanje tih objekata, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close