Oružje

Rusija na nuklearnom minimumu, ali ima druge adute

Vijesti / Flash | 28. 04. 2015. u 13:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija dosljedno poštuje Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT), poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin sudionicima konferencije o tom sporazumu.

''Smanjili smo naš nuklearni arsenal na minimalnu razinu, što predstavlja značajan doprinos potpunom razoružanju'', naveo je Putin u poruci, koja je podijeljena sudionicima konferencije u sjedištu UN-a u New Yorku, prenosi Tass.

''Rusija planira nastaviti rad u tom pravcu i održavati ravnotežu između razvoja atomske energije u mirnodopske svrhe i jačanja režima neširenja nuklearnog naoružanja, uključujući i sustav jamstava Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA)'', naveo je Putin i istaknuo kako se Rusija zalaže za blisku suradnju sa svim zainteresiranim stranama u kreiranju modernog, stabilnog i sigurnog sustava u oblasti nuklearne energije.

U skladu sa 6. članom NPT-a, svaka potpisnica se obvezuje da nastavi pregovore koji vode u pravcu prestanka trke u nuklearnom naoružanju.

Ruski predsjednik kaže kako je ravnoteža jedan od ključnih elementa za neširenje nuklearnog naoružanja, razoružanja i korištenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe, što je jamac konvencija održivosti.

Putin je podsjetio da se konferencija NPT poklapa s obilježavanjem 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

''To je značajan kamen temeljac koji nas podsjeća na zajedničku odgovornost prema dobrobiti planete i potrebi da se očuva mir i povede zajednička borba protiv modernih prijetnji, među kojima je i širenje nuklearnog naoružanja'', istaknuo je Putin.

''Očekujem da će svi prisutni na konferenciji izraziti spremnost da potvrde jasno poštovanje obveza. Nema sumnje, ovo će postati važan faktor osiguranja mira, sigurnosti i stabilnosti na cijeloj planeti'', kazao je Putin.

Inače, Rusija će na vojnoj paradi kojom će se obilježiti 70 godina pobjede nad fašizmom i nacizmom 9. ožujka pokazati tenk nove generacije T-14 Armate.

Rusko ministarstvo obrane na svojoj je internetskoj stranici postavilo fotografije ovog tenka snimljene tijekom uvježbavanja mimohoda koji će se održati na Crvenom trgu u Moskvi. T-14 je jedan od nekoliko oružanih sustava koji će tom prilikom biti prvi put pokazani u javnosti. Vojni stručnjaci govore da je u stvari riječ o "višenamjenskoj borbenoj platformi" jer se na trup mogu montirati razni oružani sustavi.

???????? ?????

Posted by Ministry of Defence of the Russian Federation on Thursday, April 23, 2015

Novost kod Armate (ruska oznaka je objekt 148) je to što u kupoli tenka više nema nikoga, već se dva člana posade nalaze u posebno ojačanom i oklopljenom odjelu trupa.

Glavno naoružanje tenka je top kalibra 125 milimetara iz čije se glatke cijevi mogu ispaljivati i vođene protuoklopne rakete. TV Zvezda, televizijski kanal ruskog ministarstva obrane, tvrdi da bi se ovaj borbeni tenk mogao razviti u "potpuno robotizirano borbeno vozilo" te da su elektronika, brzina i manevarske sposobnosti Armate daleko bolje od onih T-90, glavnog borbenog tenka trenutno u sastavu ruskih kopnenih snaga.
Prototip Armate prikazan je ranije na izložbi vojne opreme 2013. ali na paradi se očekuju 24 primjerka ovog oklopnjaka. Rusija namjerava proizvesti 2.300 novih tenkova T-14 koji bi trebali zamijeniti one koji su sada u aktivnom sastavu, prenosi BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close