Poziv upućen

Rusija i Sjeverna Koreja zajedno će slaviti pobjedu nad nacističkom Njemačkom?

Vijesti / Flash | 19. 12. 2014. u 16:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una u Moskvu iduće godine na obilježavanje 70. godišnjice sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom, priopćio je u petak glasnogovornik Kremlja.

To će biti Kimova prva posjeta inostranstvu otkako je došao na čelo izolirane istočnoazijske države u 2011. Njegov osobni zastupnik došao je prošlog mjeseca u Moskvu u okviru napora dva hladnoratovska saveznika na poboljšanju odnosa.

''Da, takav poziv je upućen'' izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov državnoj novinskoj agenciji Tass. Rusija obilježava pobjedu bivšeg Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu svakog 9. svibnja, prenosi Reuters.

Moskvi je potrebna sjevernokorejska suradnja u jačanju izvoza prirodnog gasa u Južnu Koreju dok Gazprom želi da izgradi plinovod kroz Sjevernu Koreju kako bi došao do njenog južnog susjeda.

Pyongyang također traži podršku Rusije, stalne članice Vjeća sigurnosti UN-a s pravom veta, protiv međunarodnih kritika zbog kršenja ljudskih prava i njenog nuklearnog programa.

Komitet Generalne skupštine UN-a koji se bavi ljudskim pravima usvojio je rezoluciju prošlog mjeseca koja poziva Vijeće sigurnosti da proslijedi Sjevernu Koreju Međunarodnom kaznenom sudu zbog navodnih zločina protiv čovječnosti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je izjavio kako je Sjeverna Koreja spremna nastaviti zakočene međunarodne pregovore o njenom nuklearnom programu.

Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Japan, Kina, Rusija i Sjedinjene Države započele su pregovore u 2003. na lišavanju Korejskog poluotoka nuklearnog oružja, ali su oni prekinuti nakon što je Pyongyang testirao nuklearno oružje u 2006. i 2009. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close