Pucanje po šavovima

Rusi tvrde: Islamska država je gotova

Vijesti / Svijet | 03. 10. 2015. u 19:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država je u ozbiljnoj nevolji, jer su teroristi granatiranjem pritisnuti sa svih strana, a njihovo gospodarstvo u međuvremenu puca po šavovima, objavio je ruski Sputnik navodeći kako, da bi poboljšali stanje u svom proračunu, trebali zauzeti nova područja, što im je, dok ih prelijec´u ruski zrakoplovi, praktično nemoguc´e.

Ratnici bježe zbog smanjenja plaća 

''S početkom ruskih zračnih udara došla su teška vremena za samoproglašeni islamski kalifat: područja pod kontrolom Islamske države se smanjuju iz dana u dan pod udarima ruskih raketa koje su teroriste satjerale u c´ošak'', kaže novinarka RIA Novosti Svetlana Kolodnova.

Ispostavlja se da ''obični'' pripadnici terorističke Islamske države postaju znatno siromašniji zbog smanjenja plaća. Mnogi od njih su počeli bježati iz kalifata, usprkos riziku da izgube glave ukoliko ih uhvate njihova dojučerašnja brac´a po oružju.

''Stotine boraca bježe od Islamske države zbog niskih plaća'', rekla je Kolodnova, pozivajuc´i se na izjave onih koji su uspjeli prebjeći.

Prije godinu dana financije Islamske države stajale su prilično dobro. Teroristi su zarađivali milijune dolara od ilegalne trgovine naftom, oporezivanja naroda na osvojenim teritorijama, prodaje drevnih umjetničkih predmeta, trgovine ljudima, otkupnina i sredstava od svojih naftom bogatih ''sponzora'' iz Perzijskog zaljeva, navodi Kolodnova.

Iračka vojska je potisnula Islamsku državu s naftnih bušotina u toj zemlji, SAD koriste svoje kanale kako bi iskorijenile posrednike koji su pomogli Islamskoj državi da prodaje naftu na crnom tržištu. A kada su počeli zračni udari, ova teroristička organizacija je prestala primati pomoc´ od sponzora zbog rizika da ta pomoc´ bude uništena, objašnjava novinarka.

Pored svega toga, što više ljudi bježi iz kalifata, toliko je manje onih koji plac´aju porez. Oni koji još žive na teritorijama koje kontroliraju teroristi muku muče s plac´anjem nameta, jer Islamska država ne može osigurati posao ljudima, a najvec´i dio proračuna troši na kupovinu oružja.

Kako bi oživjela svoju ekonomiju, Islamska bi trebala zauzeti luke Tartus i Latakiju, dva najbogatija grada na obali Sredozemnog mora, ali sada je za to kasno. U ova dva grada sada su baze u kojima su ruski bombarderi.

''To je sada nezamislivo'', napominje Kolodnova i zaključuje kako ne postoji mnogo toga što bi Islamska država mogla uraditi u ovom trenutku.

''Ova organizacija je pritisnuta sa svih strana, novac sve brže nestaje, a teroristi bježe ili se predaju na milost i nemilost pobjednika. Predaja je izgleda najbolji izbor, pogotovo poslije svih nevolja i nedac´a u koje su doveli Siriju i Irak u posljednjih nekoliko godina. Vrijeme za naplatu se približava'', navela je.

Puškov: SAD se godinu dana pretvara da napada ciljeve ISIL-a

''Sjedinjene Države su uzalud potrošile čitavu godinu bombardirajući pustinju umjesto terorističkih ciljeva u Siriji'', napisao je predsjednik ruskog Parlamentarnog vijeća za međunarodne odnose u odgovoru na optužbe zapadnih dužnosnika da Rusija napada pobunjenike protiv režima, a ne IS.

"(Senator John) McCain nas optužuje da udaramo na pobunjenike koje je trenirao SAD. No to je nemoguća misija jer su oni pobjegli ili se pridružili al-Kaidi," napisao je Aleksej Puškov na Twitteru.

U intervjuu za francuski Europe 1 radio, Puškov je rekao da će ruska zračna kampanja u Siriji potrajati tri do četiri mjeseca.

"Koalicija pod vodstvom SAD-a je provela godinu dana pretvarajući se da napada ciljeve IS, ali kakvi su rezultati tih udara?," zapitao se Puškov prema izvješću Sputnika.

Kopirati
Drag cursor here to close