Krstareća raketa

Rusi testirali krstareću raketu s nuklearnom bojevom glavom; SAD upozorava na kršenje sporazuma

Vijesti / Flash | 29. 07. 2014. u 07:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je prekršila ključni sporazum o kontroli naoružanja, testirajući krstareću raketu s nuklearnom bojevom glavom, tvrdi američka vlada.

Rusija je testirala krstareći projektil s lansirne rampe na svojoj teritoriji, kršeći Sporazum o zabrani nuklearnih testiranja raketa srednjeg dometa potpisan 1987. godine tijekom Hladnog rata, tvrde američki dužnosnici, prenosi BBC.

Visoki američki dužnosnik nije pružio dodatne detalje o navodnom kršenju sporazuma, ali ga je opisao kao "veoma ozbiljno".

Bilateralnim sporazumom Rusije i SAD-a zabranjuju se testiranja srednjometnih raketa dometa između 500 i 5.500 kilometara.

Američki navodi dolaze u vrijeme povišenih napetosti između dvije zemlje, dok SAD kritizira Rusiju zbog navodne umiješanosti u sukob u Ukrajini.

Visoki američki dužnosnik, koji je tražio da ne bude imenovan, izjavio je da je testiranje projektila "veoma ozbiljna stvar koju ćemo pokušati riješiti s Rusijom u narednom periodu".

- Ohrabrujemo Rusiju da poštuje svoje obaveze preuzete sporazumom i i da eliminira svako zabranjeno oružje na način podložan verifikaciji - rekao je on.

Američki predsjednik Barack Obama uputio je pismo ruskom čelniku Vladimiru Putinu zbog testiranja projektila, tvrdi dužnosnik.

Sporazum iz 1987. godine ključnij je dio američko-ruskih napora na kontroli naoružanja i potpisali su ga tadašnji predsjednici dvije zemlje Ronald Reagan i Mihail Gorbačov na izmaku Hladnog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close