Obaranje aviona

Rusi rezolutni: Nizozemski izvještan je pristrasan

Vijesti / Flash | 13. 10. 2015. u 20:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći ruski dužnosnik izjavio je u utorak da je izvještaj Nizozemskog odbora za sigurnost o obaranju aviona Malaysia Airlines s leta 17 iznad istočne Ukrajine u prošloj godini pristrasan.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je kazao da je "pokušaj da se donese pristrasan zaključak očigledan".

Nizozemski odbor priopćio je da je projektil Buk koji je oborio avion ispaljen s teritorije u istočnoj Ukrajini koja je tada bila pod kontrolom proruskih separatista.

I prije objave nizozemskog izvještaja, ruski proizvođač projektila Buk predstavio je vlastiti izvještaj u pokušaju da separatiste i samu Rusiju oslobodi odgovornosti za umiješanost u obaranje aviona.

Almaz-Antej tvrdi da ruski eksperimenti - u jednom od njih je Buk projektil ispaljen u neposrednoj blizini aviona sličnog Boeingu 777 - protiurječe zasključcima nizozemskog odbora. Ostaci eksperimentalnog aviona pokazuju mnogo drugačiji model štete od ostataka aviona s leta MH17, priopćila je kompanija.

Pobunjenički čelnici u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku odbili su komentirati nizozemski izvještaj, prenosi AP.

S druge strane, ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin u utorak je branio odluku svoje zemlje da ne zatvori svoj zračni prostor na dan kada je avion Malaysia Airlinesa na letu 17 oboren, rekavši da nitko u Kijevu nije znao da je Rusija unijela visoko sofisticirane protiuavionske projektile u Ukrajinu.

Klimkin je izjavio na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u New Yorku da je vlada konsultirala sve ukrajinske dužnosnike zadužene za procjenu rizika i da "nije imala pojma" da bi bilo tko mogao zamisliti takvu mogućnost prije napada od 17. srpnja 2014.

Nizozemski odbor za sigurnost objavio je da je avion oboren projektilom ispaljenim iz istočne Ukrajine. Proruski separatisti tada su kontrolirali tu teritoriju. Svih 298 ljudi u avionu je poginulo.

Klimkin je pohvalio nizozemski izvještaj kao "objektivan, potpuno nepristrasan i transparentan" i kazao je da sada kaznena istraga mora otkriti zapovijedni lanac i privesti pravdi počinitelje tog zločina, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close