Arbitražni postupak

Rupel: Slovenija bi u Piranski zaljev trebala poslati ratni brod

Vijesti / Flash | 21. 06. 2017. u 12:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski političar Dimitrij Rupel, nekadašnji voditelj slovenske diplomacije u tri mandata od proglašenja neovisnosti, izjavio je, uoči najavljenog objavljivanja arbitražne odluke o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske u Piranskom zaljevu, kako bi tamo trebalo poslati ratni brod koji bi čuvao slovenske teritorijalne vode.

Rupel je za rekao da Hrvati ne poštuju oduke koje im ne odgovaraju, javlja Index.hr.

Nekadašnjii dugogodišnji voditelj slovenske diplomacije i jedan je od suosnivača Slovenskog demokratskog saveza 1989. zalagao se za usporavanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Komentirajući arbitražni postupak koji se vodi između Slovenije i Hrvatske, Rupel kaže da vlada Mire Cerar nije odlučna u prisiljavanju Hrvatske na poštivanje odluke arbitražnog suda.

Inače, arbitražni sud priopćio je ranije da će odluku o tom sporu priopćiti 29. lipnja.

"Dvije zemlje će imati šest mjeseci za provođenje presude. Hrvati imaju puno prostora za manevar, jer su istupili iz arbitraže. Hrvati imaju upravo takvu naviku, da one dijelove presuda koje im odgovaraju ispoštuju, a one koji im ne odgovaraju, jednostavno ne ispoštuju. lako im je ponašati se tako jer su im Slovenci to dopustili ", naveo je Rupel.

Rupel, naime, smatra da je problem u tome što će Slovenci i dalje ići na more u Hrvatsku i da su za tih, kako kaže, 14 dani odmora, po mogućnosti u nekom kampu, spremni žrtvovati interese svoje zemlje.

"To je glavni slovenski problem - na neki način još nismo odvojeni od Hrvatske", naveo je ovaj Slovenac političar.

Prema njegovim riječima, Slovenija bi trebala u Piranski zaljev poslati svoj ratni brod Triglav i kupiti još brodova koji će braniti teritorijalne vode Slovenije.

Inače, najavljena presuda arbitražnog suda mogla ozbiljno poremetiti odnose dvije države, članice EU, koji su ionako krhki.

Hrvatska je, naime, jednoglasnom odlukom Sabora 2015. napustila arbitražni postupak zbog njegove kompromitacije i ne smatra se obaveznom da poštuje odluku arbitraže ma kakva ona bila.

Kopirati
Drag cursor here to close