Sastanak u Doboju

RTRS: Izetbegović najavio podnošenje nove apelacije Ustavnom sudu RS-a

Vijesti / Flash | 30. 07. 2017. u 13:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA i njen lider Bakir Izetbegović najavljuju novu žestoku ofenzivu protiv Republike Srpske. Zaključcima donesenim na nedavnom sastanku vrha stranke u Doboju najavljuje apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske!

Izetbegović će u njoj zatražiti proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u entitetskim institucijama, kao i uvođenje takozvanog bosanskog jezika u škole u Srpskoj. Političari iz Srpske navode - zaključci SDA su licemjerni, a Izetbegović i njegova stranka prvo bi trebalo da se založe za osiguravanje osnovnih ljudskih prava Srbima u Federaciji BiH. Cilj je, kažu, stvaranje centralizirane BiH.

Nezadovoljni zastupljenošću Bošnjaka u javnim poduzećima i institucijama najavljuju apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske, piše RTRS.

SDA će na osnovu informacije o nacionalnoj strukturi zaposlenih u javnim institucijama Republike Srpske uputiti zahtjev Ustavnom sudu Republike Srpske u pogledu kršenja člana 97. Ustava Republike Srpske kojim se propisuje proporcionalna struktura zaposlenih", navodi se u priopćenju SDA.

''Zaključci GO SDA su nastavak specijalnog rata protiv Republike Srpske čiji je končani cilj centralizirana BiH'', kaže SNSD-ov Staša Košarac. Dodaje da su Bošnjaci adekvatno zastupljeni u institucijama Srpske prema popisu iz 91. godine, iako je sada drugačije stanje na terenu.

''Mislim da SDA želi prenijeti krizu iz FBiH i s institucija BiH i želi da sve svoje frustracije i probleme u funkcioniranju FBiH i međusobnih bošnjačkih odnosa optereti Srpsku sa zaključcima koji nisu u skladu s Ustavom '', istaknuo je šef Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu PS BiH Staša Košarac.

Kako piše RTRS, SDA od Ombudsmana za BiH traže specijalni izvještaj o stanju ljudskih prava i sloboda povratnika, a od SIP-a da osigura dovoljna sredstva za glasovanje poštom. Iako Ustav Srpske, koji je prošao sito i rešeto Venecijanske komisije, poznaje jezik bošnjačkog naroda, piše RTRS, SDA hoće dijalog o priznavanju prava na, ustavom nepriznati, bosanski jezik.

''Niti će ikada to moći zato što se time ukida Republiku Srpsku i srpska filologija, jer se time predodređuje nova nacija prema samom jeziku odnosno treba da se utope u tu bosansku naciju i Srbi i Hrvati i ne vjerujem da itko u Republici Srpskoj može na to pristati'', naglasio je srpski lingvist Miloš Kovačević.

Navodna briga koju SDA pokušava nametnuti kroz usvajanje Platforme o ostvarivanju zagarantiranih prava konstitutivnih naroda u PS BiH imala bi smisla kada bi Srbi konačno bili uvršteni u ustave pojedinih županija, ili kada bi se Bošnjaci prestali izjašnjavati kao Srbi i tako uzurpiraju srpske pozicije.

''Potpuno jasno da je to za nas neprihvatljivo, mi to nećemo podržati. Naprotiv itekako ćemo to kritizirati, i reći što se to događa u FBiH gdje je SDA dominantna, što je sa Srbima u FBiH što je s Klubom Srba u federalnom Domu naroda i mislim da je jasno da želi da prenese krizu s nivoa BiH u Republiku Srpsku i da će to raditi do izbora'', dodao je Košarac.

''Što se tiče Bakira Izetbegovića, tome se pridaje preveliki značaj. Mi smo reagirali negativno na sve njegove inicijative koje su uglavnom politički spinovi i njega i Milorada Dodika kada nemaju što drugo ponuditi građanima'', smatra potpredsjednik SDS-a Dragan Ćuzulan.

Kopirati
Drag cursor here to close