Austrijska služba

RTRS: Idejni tvorac terorističke mreže u BiH je Mustafa Cerić

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 12:43 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radio televizija Republike Srpske (RTRS) objavila je dijelove dokumenata austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka u kojem je kao idejni tvorac terorističke mreže u BiH označen Mustafa Cerić, tada imam Zagrebačke džamije, a kasnije reis ul ulema Islamske zajednice u BiH.

U dokumentima austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka, koje je RTRS objavio sinoć u svom drugom Dnevniku, postoje, kako se navodi, dokazi o tome kakve su uloge imali bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Cerić i brojne vođe islamističkih organizacija.

''Još u prosincu 1992. godine pokrenut projekt obilježavanja Srba kao genocidnog naroda, o čemu je Cerić, obavijestio Aliju Izetbegovića, koji je od saudijskog kralja Fahda dobio 400 milijuna američkih dolara, prenio je RTRS koji je objavio i listu telefonskih poziva između pripadnika odreda "El Mudžahedin" s vodećim svjetskim teroristima'', navodi RTRS.

Kako je navedeno, Cerić je još studenog 1992. organizira međunarodnu konferenciju o zaštiti ljudskih prava u BiH sa tajništvom u Beču. Okuplja oko stotinu predstavnika iz više od trideset islamskih zemalja na čelu s uglednim osobama iz islamskog sveta, kasnije vođama ekstremnih islamističkih organizacija.

U Izvještaju dostavljenom tadašnjem predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću, čiji faksimil je objavljen na portalu RTRS-a, stoji da je cilj te konferencije bio da se muslimanski svijet upozna sa ratnim stradanjima, posebno muslimana, te ulaganje napora da se hitno pomogne "pravedna borba u BiH". A s tim u vezi je, kako se navodi, konferencija donijela i 13 odluka. Na Konferenciji je izabran Izvršni odbor i Tajništvo, a za prvog predsjednika tog odbora je izabran Cerić.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević tim povodom kaže da je Cerić koristeći moć te organizacije postao reis-ul-ulema, ali da se može i direktno dovesti u vezu s prvim terorističkim napadima u BiH.

''Neposredno poslije organizacije te međunarodne konferencije mi ćemo imati bukvalno prvi teroristički napad na Rijaset islamske zajednice, ubojstvo četiri osobe, ranjavanje tajnika Omerdića, ubojstvo bivšeg zeta i unuka reisa Hadžiavdića, naravno pošto je to vrijeme rata da će sve to biti pripisano srpskim zalutalim granatama'', kaže Galijašević za RTRS.

Izvršni odbor novoosnovane islamističke organizacije nakon prvog sastanka u Zagrebu, ponovo se sastaje u Džedi, Saudijskoj Arabiji. S Cerićem na čelu, Salihom Šabićem ličnim izaslanikom muslimanskog lidera u BiH Alije Izetbegovića i poznatim islamskim učenjakom - šeik Muhamed al Gazalijem - dogovoreno je da cilj ove organizacije bude "širenje istine o genocidu nad bosanskim Muslimanima".

Saudijski kralj Fahd, podržava Cerićev projekt sa 400 milijuna američkih dolara, a sa po 20 milijuna Katar i Emirati.

''Bitno je ukazati da je u listopadu 1992. godine na tri mjesta spomenut počinjeni genocid prema bosanskim muslimanima iako do tada nismo imali nikakve ozbiljnije, ratne sukobe. Već se tada vidjelo da je projekt obilježavanja Srba krenuo i da je to gurano sa najvišeg islamističkog nivoa'', kaže Galijašević.

Ta islamistička elita je, prema njegovim riječima, pokrenula snažan lanac podrške i pritiska na terorističke grupe koje su za vrijeme rata počele dolaziti u BiH. Među prvima je, podsjeća, došao Šeik Abdelaziz zvani Barbarosa - prvi zapovjednik mudžahedina u BiH.

U dokumentu vojne obavještajne ratne uprave tzv. Armije BiH - 3. Korpusa iz Zenice nalaze se brojevi telefona i faksova na koje članovi "El Mudžahedin" šalju pošiljke. Između ostalih tu su brojevi telefona Abu Musaba al - Zarkavija i Osame Bin Ladena. Komunikacija je vođena putem telefona registriranih u Britaniji, Italiji i Americi, naveo je RTRS.

Kopirati
Drag cursor here to close