Vlast

Rok prošao, županije ne čuju upozorenja

Vijesti / Flash | 19. 12. 2014. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH je, nakon razmatranja izvještaja o posrednim izborima, donijela odluku kojom su utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz skupštine Zapadnohercegovačke županije.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačke županije izabrani su: Zdravko Bešlić (Hrvat), Tomislav Mandić (Hrvat) i Slobodan Tomić (Srbin).

Jučer je Središnje izborno povjerenstvo, nakon razmatranja izvještaja o posrednim izborima, donijelo odluke kojima su utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz skupština Hercegbosanske, Posavske, Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije.

Ranije su ovjerene kandidacijske liste za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH iz skupština Tuzlanske, Zeničko-dobojske i Bosansko-podrinjske županije Goražde, ali rezultati odnosno dodjela mandata još nije odobrena u državnom izbornom povjerenstvu.

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je ovjerilo i kandidatske liste za izbor izaslanika iz Skupštine Unsko-sanske županije u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Ovjereno je šest kandidatskih listi na kojima se nalazi ukupno 11 kandidata.

Skupštini Kantona Sarajevo ranije je Središnje izborno povjerenstvo BiH dostavilo urgenciju kojim ih podsjeća na ustavnu i zakonsku obvezu po pitanju posrednih izbora vezano za izbor izaslanika za Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH, koji u ovim zakonodavnim tijelima još nije ni započeo.

Naime, rok od mjesec dana utvrđen Izbornim zakonom do kojeg su županijske skupštine trebale okončati proceduru izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je 10. prosinca, a taj proces još uvijek nije okončan u potpunosti ni u jednoj županiji.

Od Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti - predsjednik i potpredsjednici koji treba predložiti mandatara za sastav nove entitetske vlade. To znači da će izbor čelnika bh. entiteta FBIH i izvršne vlasti kasniti te da će se taj proces prenijeti sljedeće godine.

Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije Europske unije u BiH upozorio je županije da su zakonski rokovi istekli i da će sva daljnja odgađanja u tom procesu negativno utjecati na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i formiranje Vlade Federacije BiH, kao i na formiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika Europske unije pozivaju skupštine Sarajevske i Unsko-sanske županije da hitno riješe pitanje nominiranja izaslanika za Dom naroda FBiH i dostave kandidacijske liste izbornom povjerenstvu.

Također, potiče i druge županijske skupštine u kojima još uvijek nije u potpunosti završen izbor izaslanika u Dom naroda FBiH da ubrzaju rad i okončaju proceduru.

Kopirati
Drag cursor here to close