Opasnost od poplava

Rijeke prijete diljem BiH

Vijesti / Flash | 14. 05. 2014. u 08:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevo i Tuzla su poplavama najugroženija područja u Federaciji, potvrdio je za Agenciju Fena v.d. direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Iz tog razloga svih deset ekipa Federalne uprave civilne zaštite su na terenu.

''U Kantonu Sarajevo timovi Federalne uprave civilne zaštite trenutno rade na evakuaciji opreme u Sarajevogasu, gdje je 20 vozila pod vodom. Također, timovi rade na ispumpavanju vode iz poslovnih objekata DHL-a u Nedžarićima i na ispumpavanju vode iz Tvornice automobila Sarajevo (TAS) u Vogošći'', kazao je Solak.

Naime, zbog obilih padalina, koje su prouzrokovale plavljenje elektroenergetskih objekata, bez snabdijevanja električnom energijom trenutno su dijelovi općina Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža, izjavila je za Fenu glasnogovornica JP Elektroprivreda BIH Midheta Kurspahić.

U području za koje je nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, trenutno su vodostaji rijeka uslijed kišnih padalina najugroženiji u Sarajevskom polju, gdje je izuzetno narastao vodostaj Miljacke, kao i rijeke Dobrinje a na nekim mjestima došlo je i do izlijevanja.

Zasad to nije slučaj i s obližnjom rijekom Bosnom, rekao je Feni savjetnik direktora za tehnička pitanja u Agenciji Enes Alagić.

I na području Gračanice te Doboj Istoka narasli su vodotokovi, prvenstveno Spreče, dok je u ostalim područjima za koje je nadležna Agencija za vodno područje Save stanje relativno mirno jer nije bilo padalina kao u Sarajevskom polju.

U blagom su porastu vodostaj Vrbasa i Drine, Sava je u opadanju, dok Una i Sana miruju, rekao je Alagić.

Znatan porast vodostaja rijeka u RS

Po prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, za sljedeća tri dana (14-17. svibanj) očekuju se padaline i to u količini od 60-150 litara po metru kvadratnom i znatan porast vodostaja rijeka.

Iz općinskog stožera Civilne zaštite Foča upozorili su stanovnike u priobaljima rijeka da postoji mogućnost poplava.

Komandir fočanskog općinskog stožera Čedo Zelović kazao je da se prati vodostaj rijeke Drine, od koje za sada ne prijeti opasnost od poplava.

Najavio je da će ekipe obići priobalja Ćehotine i Bistrice u naseljima Lazarevo i Miljevina, gdje je i najveća mogućnost izlijevanja.

Upozorenje za stanovništvo

Prema službenoj informaciji Kantonalnog centra civilne zaštite ZDK, vodostaj rijeke Bosne, mjeren jutros u 08.30 sati, u Zenici iznosi 260 cm, što je u porastu za 70 cm u odnosu na zadnje mjerenje.

Zbog kiše koja neprestano pada, ostale rijeke i svi vodotoci su u porastu. Za sada nema izlijevanja rijeka iz svojih korita izuzev rijeke Tešanjke u Medakovu, na području općine Tešanj, gdje se voda izlila na poljoprivredno zemljište.

Vodostaji rijeka Bosna, Ribnica, Trstionica i Zgošća na području općine Kakanj su u porastu u odnosu na jučerašnji dan. Na području općine Maglaj otežano je odvijanje podvožnjaka ispod podvožnjaka u Liješnici.

Zbog neodržavanja i začepljenosti ispusta i propusta za vodu ponegdje dolazi do nakupljanja vode na putovima, pa se preporučuje oprezna vožnja.

Upozorava se stanovništvo koje živi ili se kreće u blizini svih vodenih tokova, naročito pored rijeka i većih potoka, da obrati pažnju na sigurnost prilikom kretanja uz vodene tokove, priopćeno je iz Kantonalnog centra Civilne zaštite ZDK.

Također, na području općine Srebrenica obilne kiše uzrokovale su poplave.

Rijeka Križevica se izlila i ušla u kuće u naselju Dugo Polje, kao i na lokaciji Soloćuša i Potočari. Stanovnici u naselju Dugo Polje su evakuirali i stoku.

Službenici Civilne zaštite u Srebrenici su od jutros na terenu i prate stanje.

Poplavljen veliki broj podrumskih prostorija u poslovnim prostorima na Baščaršiji

Veliki broj podrumskih prostorija u poslovnim prostorima i trgovinama na sarajevskoj Baščaršiji poplavljen je, te za mnoge vlasnike borba s vodom traje cijelu noć.

Kako Agencija Fena saznaje od jednog od vlasnika poslovnog prostora na Baščaršiji, podrumske prostorije u mnogim radnjama voda je poplavila i do metar i po visine. Posebno je teško stanje u ulici Bravadžiluk.

Određeni broj vlasnika cijelu noć nije napuštao radnje, boreći se s vodom na sve moguće načine, a kod mnogih je pričinjena velika materijalna šteta.

Vlasnici tvrde da voda prolazi kroz zidove u podrumskim prostorima, a kako Civilna zaštita općine Stari Grad ne posjeduje dovoljan broj pumpi za ispumpavanje vode, mnogi od njih kupili su jutros te pumpe vlastitim sredstvima da bi pokušali sanirati situaciju.

Većina vlasnika boji se da će stanje biti teško sanirati, s obzirom na to da su i danas te u narednim danima najavljene padaline.

Kopirati
Drag cursor here to close