Tko želi dobro BiH?

Riječ na riječ: DF opet raspalio po Karamarku

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 14:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''DF osuđuje nastavak miješanja Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i njegove huškačke izjave smatra prijetnjom po stabilnost i europsku budućnost regije'', navela je Demokratska fronta u priopćenju za javnost nakon što je Karamarko odgovorio na njihovo prvo pismo povodom njegovih reakcija o zaključcima HNS-a.

''Nakon ekstremističkih izjava kojima otvoreno priziva secesiju i podjelu Bosne i Hercegovine, Karamarko je jučer otišao i korak dalje i dao sebi za pravo da govori o tome šta je za njega „prihvatljivo“ u BiH, a šta ne. Mi u DF-u smatramo da takvo ponašanje Karamarka svrstava HDZ uz bok ekstremističkim ultradesničarskim strankama kakve su Jobbik i Nacionalni front. Da u tim navodima imamo pravo, govori i činjenica da je potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet dao ostavku zbog Karamarkove ultradesničarske politike'', navela je Demokratska fronta.

''Mi u DF-u koristimo se i ovom prilikom da Karamarka podsjetimo da projekt podjele Bosne i Hercegovine nije uspio ni u mnogo težim vremenima po našu zemlju i da je taj pokušaj danas definiran kao „zajednički zločinački poduhvat“ na međunarodnim

pravosudnim instancama koje su za to nadležne'', navela je Demokratska fronta i dodala kako ''tvrdnje o pravu na skrb za sunarodnjake izvan granica smo mogli slušati i ranih devedesetih kada je Srbija pod izgovorom brige za Srbe izvan Srbije izvršila agresiju na našu zemlju, odnosno na Hrvatsku''.

Pozvali su Karamarka da povuče svoje izjave te da, budući da tvrdi da u Europi postoje manjine koje imaju više prava od Hrvata u BiH, kaže koje su to manjine.

Podsjećamo, Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbacio je optužbe za ratnohuškačke izjave, nasrtaj na suverenitet BiH i potporu nastojanjima da BiH do kraja podijeli po nacionalnoj osnovi, rekavši da se radi o "neozbiljnim reakcijama" na zahtjev za ravnopravnošću Hrvata u BiH.

Karamarko smatra zabrinjavajućom što se "huškanjem na rat" ocjenjuje svako spominjanje toga da Hrvati u BiH moraju biti ravnopravni i implementirati svoju konstitutivnost.
"Ozbiljni političari to sebi ne smiju dopustiti", rekao je Karamarko.

Naveo je da će se o rješavanju problema u BiH dogovoriti tamošnji narodi, ali je preduvjet za sve to ravnopravnost Hrvata.

"To je notorna stvar i problem koji je trebao biti davno riješen. Apsurdno je da danas uopće pričamo o tome", naglasio je Karamarko. Smatra da bi danas i BiH političari, kao i hrvatski, trebali pričati o kvaliteti života i o pola milijuna nezaposlenih u BiH, umjesto što osporavaju pravo Hrvatima na ravnopravnost.

"Hrvati u BiH danas nemaju prava koje imaju mnoge nacionalne manjine u Hrvatskoj i diljem Europe. Artikulacija tog rječnika je kao od 1945. do 1948. - poziva se na ZAVNOBIH. O čemu ti ljudi govore", rekao je predsjednik HDZ-a i poručio da takve izjave štete hrvatskom, bošnjačkom i srpskom narodu.
Nazvao je "apsurdnim" optužbe da je ratni huškač dodavši kako bi to "da nije žalosno i brzopleto, bilo smiješno".

Kopirati
Drag cursor here to close