Ne zna se novi rok

Rezultati popisa stanovništva ipak neće biti poznati do 15. lipnja

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 18:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na danas održanoj dopisnoj sjednici Središnjeg popisnog zavoda nije postignuta suglasnost o prihvaćanju „Jedinstvenog programa obrade popisne građe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013 godine“ koji definira korake obrade podataka popisa i propisuje pravila za utvrđivanje rezidentnog statusa za sve popisane osobe u popisu u BiH, kao jednog od ključnih rezultata popisa.

Središnji popisni zavod zaključio je da Agencija za statistiku BiH, prijedlog jedinstvenog programa sa komentarima entitetskih zavoda za statistiku dostavi Vijeću ministara BiH, Međunarodnoj monitoring misiji i Eurostatu.

''S obzirom na navedeno, planirana objava prvih rezultata do 15. lipnja 2015 ne može biti realizirana. Novi rok objave prvih rezultata popisa bit će utvrđen u suradnji s Vijećem ministara BiH i Međunarodnom monitoring misijom'', priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Popisni zadov Agencije za statistiku BiH (PBA) sačinio je prijedlog Jedinstvenog programa obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013 godine (Jedinstveni program).

U priopćenju se navodi da je prijedlog Jednistvenog programa u potpunosti usuglašen sa Zakonom o popisu, Međunarodnim standardima, preporukama IMO tima i najboljom praksom obrade podataka popisa.

S tim u vezi konzultirani su i međunarodni eksperti iz oblasti obrade podataka popisa, koje je angažirali Izaslanstvo Europske Komisije u BiH s ciljem pružanja tehničke pomoći u obradi podataka popisa.

Prijedlog Jedinstvenog programa Agencija je dostavila na mišljenje i razmatranje entitetskim zavodima za statistiku (Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku RS). Entitetski zavodi za statistiku su u nekoliko navrata dostavili komentare na prijedlog Jedinstvenog programa koji su razmatrani na Popisnom zavodu Agencije za statistiku BiH i Središnjem popisnom zavodu. Uvažen je dio komentara entitetskih zavoda, a dio koji po mišljenju Popisnog zavoda Agencije za statistiku BiH, nije u skladu sa Zakonom o popisu nije prihvaćen.

U priopćenju se navodi da Popisni zavod Agencije za statistiku BiH sve odluke donosio je većinom glasova prisutnih članova zavoda.

Dodaje se da suglasnost nije postignuta o nekoliko stvari od kojih su najznačajnije dvije, koje zaustavljaju proces obrade podataka popisa, a samim tim i prolongiraju objavu rezultata popisa i to: Izvođenje ukupnog stanovništva - rezidentnog stanovništva te isključivanje određenog broja popisnica P1, odnosno popisanih osoba iz seta podataka koji se obrađuje.

Prijedlog Popisnog zavoda Agencije za statistiku BiH je da se, u skladu sa Zakonom o popisu, međunarodnim statističkim standardima i preporukama Međunarodne monitoring misije koristi set pravila na osnovu kojih se status rezidentnosti izvodi isključivo na osnovu pitanja od jedan do sedam iz popisnice P1 (1-7).

Ovaj prijedlog je u potpunosti podržan od Federalnog zavoda za statistiku, dok Republički zavod za statistiku RS inzistira da se, pored pitanja 1-7, u kriterij uvrsti i pitanje 40 na osnovu kojeg se revidira broj ukupnog stanovništva (status rezidenta). Pitanja 40 se odnosi na mjesto rada i školovanja osobe izvan BiH.

Popisni zavod Agencije za statistiku BiH ne prihvaća ovaj prijedlog, jer je u Zakonu o popisu, član 2. stav 1b, jasno definirano da se stalno stanovništvo izvodi na osnovu dužine i namjere življenja u uobičajenom mjestu stanovanja osobe.

Ovi podaci se dobivaju iz pitanja od 1 do 7 popisnice P1. Zakonom o popisu član 2. stav1b je utvrđeno: („stalni stanovnici“ su osobe koje su: 1) prije referentnog datuma najmanje 12 mjeseci neprekidno živjele u svom uobičajenom mjestu stanovanja ili 2) u posljednjih 12 mjeseci prije referentnog datuma popisa došle u mjesto svog uobičajenog stanovanja s namjerom da tamo ostanu najmanje jednu godinu.

''Na osnovu svega navedenog Popisni zavod Agencije za statistiku BiH smatra da dodatno uključivanje bilo kojeg pitanja nije u skladu sa Zakonom o popisu i preporukama Međunarodne monitoring misije'', navodi se u priopćenju.

Drugo neslaganje vezano je za isključivanje određenog broja popisnica P1 iz procesa obrade, odnosno isključivanje određenih kategorija popisanih osoba iz ukupnog broja stalnog stanovništva prije samog procesa.

U Zakonu o popisu, član 7 stav 4, definirano je koje kategorije stanovništva se isključuju iz ukupnog broja stalnog stanovništva. Iz ukupnog broja stanovništva bit će isključene sljedeće kategorije privremeno prisutnih osoba koja pripadaju stranom vojnom, policijskom, mornaričkom i diplomatskom osoblju i njihove obitelji, koji su privremeno smješteni u BiH: strane civilne osobe koje privremeno rade u BiH i strane civilne osobe koje dnevno prelaze granicu da bi radile ili se školovale u BiH.

Prijedlog Jedinstvenog programa u potpunosti podržava Federalni zavod za statistiku dok Republički zavod za statistiku RS traži da se, prije početka obrade podataka, isključe određene kategorije osoba (kao što su djeca mlađa od 15 godina koja su dala podatke za sebe, domaćinstava gdje su svi članovi odsutni itd), te da se rezidentni status revidira na osnovu pitanja 40.

''Na osnovu svega navedenog Agencija za statistiku smatra da bilo koje isključivanje osoba iz procesa obrade podataka, izuzev kategorija koje su jasno definirane u Zakonu o popisu, predstavlja kršenje Zakona o popisu i može dovesti u pitanje kredibilitet popisa'', navedeno je u priopćenju.

Međunarodna monitoring misija je u 20. i 21. izvještaju dala jasne preporuke kako se izvodi status stalnog stanovništva (rezidentnosti) kao i pravila editiranja što je u potpunosti sadržano u predloženom Jedinstvenom programu.

Posebno je značajna uloga Međunarodne monitoring misije (IMO) koji vrši monitoring svih aktivnosti popisa i koji će na kraju dati konačnu ocjenu uspješnosti popisa u BiH.

''Značaj preporuka i stavova Međunarodnog monitoring tima proizilazi iz sljedećeg: Vijeće ministara BiH je 3. veljače 2012. pozvalo Europsku komisiju da organizira međunarodni monitoring Popisa. Na osnovu toga su Europska komisija, Vijeće Europe i Vijeće ministara BiH 18. travnja 2012. potpisali Memorandum o razumijevanju'', navodi se u priopćenju.

Ističe se i to da će Popis biti uspješan ukoliko popisni podaci budu međunarodno kredibilni i uporedivi za što je, u skladu s navedenim memorandumom, nadležan IMO tim.

''S tim u vezi Popisni zavodAgencije za statistiku BiH smatra da predloženi Jedinstveni program obrade nema alternative, a njegovo neusvajanje je nepotrebno gubljenje vremena što prolongira objavu rezultata popisa'', općeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close