Tko će u Bijelu kuću?

Rezultate za predsjedničku i kongresnu utrku uživo donose CNN i Google

Vijesti / Flash | 08. 11. 2016. u 20:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednički izbori održavaju se svake četiri godine u utorak poslije prvog ponedjeljka u studenome. Glasa se u jednom krugu zasebno u svakoj od 50 američkih saveznih država i gradu Washingtonu (Dictrict of Columbia). Pobjeda u pojedinoj državi određuje kako će glasati članovi izbornog kolegija, tijela koje zapravo bira predsjednika SAD-a.

Hillary Clinton ili Donald Trump, Donald Trump ili Hillary Clinton, pitanje je svih pitanja i to ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ako ste, kao i većina svijeta, zainteresirani za ishod američkih predsjedničkih izbora, ove godine nećete morati dugo tražiti izvore najsvježijih informacija. Google je najavio da će tijekom izborne noći, u rezultate svoje internetske tražilice diljem svijeta, na čak 30 jezika, uključiti i praćenje izbornih rezultata – i to uživo, kako oni budu pristizali.

Osim na tražilici, i YouTube će se pobrinuti da svi željni najnovijih političkih informacija i analiza budu zadovoljeni.

2016 election results: State maps, live updates


Putem posebnih će "live" kanala prenositi programe nekoliko nacionalnih TV kuća (Fox, NBC, PBS, Bloomberg, itd) i njihove posebne emisije s izvješćima, rezultatima i analizama, prenosi BUG On Line.

Demokratska kandidatkinja na predsjedničkim izborima Hillary Clinton i njezin republikanski suparnik Donald Trump glasali su u utorak na, kako ističu analitičari, nadasve neuobičajenim izborima koji su stubokom podijelili Ameriku.

Happy Election Day! hillaryclinton.com/locate

A photo posted by Hillary Clinton (@hillaryclinton) onNov 8, 2016 at 7:14am PST


Clinton je na biralište u osnovnoj školi nedaleko od njezinog doma u mjestašcu Chappaqua, 40-ak kilometara sjeverno od New Yorka, stigla zajedno sa suprugom i bivšim predsjednikom Billom Clintonom.

"Tako sam sretna, nevjerojatno sretna", kazala je Clinton nakon glasanja, mašući i rukujući se s mnogima od 150 pristaša koji su došli pozdraviti demokratsku kandidatkinju.

"Dat ću sve od sebe ako budem imala dovoljno sreće da danas pobijedim", dodala je Clinton.

Trump na biralište na Manhattanu, košarkaškom igralištu državne škole, stigao u pratnji supruge Melanije, kćerke Ivanke i njezinog supruga Jareda Kushnera te zajedničke kćerke Arabelle.

I dok su ga neki razdragano dočekali, oko 100-ak ljudi ga je dočekalo uz povike "New York te mrzi".

"Vidjet ćemo što će se desiti. Izgleda dobro. Ovog trena izgleda jako dobro. Biti će to zanimljiv dan", rekao je Trump. Novinarima, međutim, nije propustio zafrkantski dobaciti da mu je današnje glasovanje bio 'težak izbor'.

Assange se obrušio na Clinton zbog tvrdnji o povezanosti s Rusijom

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u utorak je branio odluku o objavljivanju elektroničke pošte izborne kampanje Hillary Clinton te zanijekao bilo kakvu vezu s Rusijom.

U posljednjim tjednima pred američke predsjedničke izbore WikiLeaks je objavio desetke tisuća emailova Demokratske stranke i kampanje Hillary Clinton, točnije elektroničku poštu s Gmail računa Johna Podeste, voditelja njezine kampanje.

Tim Hillary Clinton je zanijekao autentičnost tih poruka i optužio Rusiju da je, u namjeri da pomogne Trumpu, orkestrirala 'hakersku' operaciju.

"Kampanja Hillary Clinton, kada ne širi očite neistine, upire prstom u neimenovane izvore ili se služi spekulativnim i mutnim izjavama iz obavještajne zajednice kako bi nam pripisala opaku lojalnost Rusiji", kazao je Assange.

Kopirati
Drag cursor here to close