Osuda masakra

Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena u američkom Zastupničkom domu

Vijesti / Flash | 09. 07. 2015. u 11:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo nekoliko sati nakon što je Rusija stavila veto na rezoluciju UN-a da osudi masakr u Srebrenici 1995. godine tijekom rata u BiH, Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Država službeno je definirao masakr kao "zločin genocida", jednoglasno usvojivši zakon pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Helsinškog odbora, zastupnika Chrisa Smitha (NJ-04).

Rezolucija (H. Res. 310) potvrđuje da politika agresije i etničkog čišćenja koju su provodile srpske snage u BiH predstavlja genocid i osuđuje negiranja da masakr u Srebrenici potpada pod definiciju genocida.

''Međunarodna zajednica mora učiniti sve da privede licu pravde sve one koji su počinili ta teška kaznena djela'', rekao je zastupnik Smith uoči glasovanja.

''Ta brutalna ubojstva nisu počinjena u borbi. Počinjena su nad ljudima koji su bili nenaoružani i nemoćni i koji su više puta bili uvjeravani od strane nizozemskih mirovnih snaga da se neće ništa dogoditi ako se predaju.

Dokazi neosporivo potvrđuju da su pogubljenja počinjena s određenom namjerom uništenja bosansko-muslimanskog stanovništva tog područja. Ova namjera je središnji element u zločinu genocida'', naveo je.

''Danas je međunarodna zajednica gotovo jednoglasna kada proglašava da masakr u Srebrenici jeste bio genocid'', nastavio je, dodajući da njegov prijedlog rezolucije danas potvrđuje podršku SAD-a ovim činjenicama i prenosi "naše najdublje suosjećanje sa obiteljima i prijateljima žrtava".

Prijedlog također poziva i Odbor za prevenciju zločina, međuagencijsku organizaciju koja pruža pomoć američkoj vladi da utvrdi i da reagira na prijetnje zločinima, da izda upute o sprečavanju budućih genocida, te potiče Sjedinjene Države da nastave podržavati nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi u cjelini.

Od 1995. godine, zastupnik Smith bio je posvećen zadatku da se kazne počinitelji strašnih djela u Srebrenici kazniti i da se pruži smiraj preživjelima i obiteljima žrtava.

2005. godine, bio je predlagač rezolucije H. Res. 199, koji je jasno i nedvosmisleno osudila masakr u Srebrenici kao genocid, usvojen je uz većinsku podršku u američkom Predstavničkom domu.

U srpnju 2007. godine, zastupnik Smith je posjetio Srebrenicu i sam bio svjedok tragičnih posljedica genocida.

Kopirati
Drag cursor here to close