Izvještaji

Revizori upozorili: Financijska policija kršila zakon o javnim nabavkama

Vijesti / Flash | 18. 08. 2017. u 12:51 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni revizori upozorili su da je prošle godine Financijska policija na nezakonit način nabavljala gorivo te inventar, na što je glavni inspektor ove institucije odgovorio da iako su nepravilnosti uočene, želi ispitati jesu li revizori nezavisni i sposobni.

Ured za reviziju Federacije BiH dao je mišljenje s rezervom za 2016. godinu Financijskoj policiji zbog, kako je utvrđeno, kršenja Zakona o javnim nabavkama prilikom nabavki goriva, administrativnog i sitnog inventara, te usluga servisa vozila.

U revizorskom izvještaju se navodi da je Financijska policija FBiH nabavljala gorivo u iznosu od 17.509 maraka, administrativni i sitni inventar za 10.818 maraka, te servisirala vozila za 18.895 maraka bez zaključenih ugovora, što nije u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama. Revizori su utvrdili da je plan nabavki za prošlu godinu donesen tek sredinom listopada, zbog čega su ugovori s dobavljačima potpisani ili krajem prošle ili početkom ove godine.

"Uvidom u realizaciju ugovora, utvrđeno je da su nabavljani artikli koji nisu sastavni dio ponude na osnovu koje su zaključivani ugovori, te da su cijene koje su fakturirane u znatno većim iznosima u odnosu na ponudu na osnovu koje je zaključen ugovor. Naprimjer, nabavka tonera, u ponudi cijene 12, odnosno 19 i 19,50 maraka, dok su fakturirane cijene iznosile 209, 140 i 175,30 maraka", stoji u revizorskom izvještaju.

Utvrđeno je da je Financijska policija i nakon isteka ugovora, nastavljala nabavku od dobavljača, te da je ukupna vrijednost nabavke administrativnog materijala i sitnog inventara do kraja 2016. iznosila 14.714 maraka, što je za preko 10.000 maraka više od vrijednosti ugovora.

Financijska policija je, kako su naveli revizori, cijele godine potpisivala pojedinačne ugovore za servis vozila i potrošila 18.895 maraka, čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama. Zbog žalbi na postupak nabavke goriva, kako stoji u izvještaju, potpisivanje ugovora je trajalo preko deset mjeseci, zbog čega je Financijska policija prošle godine nabavljala gorivo bez validnog ugovora.

Glavni inspektor Financijske policije Zufer Dervišević je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao je da je njegova institucija dostavila revizorima komentare na izvještaj koji su oni, kako kaže, 'stidljivo i formalno' naveli u izvještaju.

"Ovo je prvi izvještaj od postojanja Financijske policije koji nije bezuvjetno pozitivan… Bez namjere da umanjimo značaj nepravilnosti i neblagovremenosti aktivnosti Financijske policije u oblasti javnih nabavki za što već vodimo postupak kroz koji će se utvrditi razlozi njihovog nastanka, eventualno postojanje odgovornosti i izvršiti njena personalizacija", kaže Dervišević.

Dodaje da Financijska policija za realizaciju svojih aktivnosti u 2016. utrošila 1.561.354 maraka ili 78,2% planiranih rashoda. Dervišević kaže da se nada da će na sjednici Parlamenta FBiH moći otvoriti diskusiju s revizorima o izvještaju.

"Ta pitanja su za sada pokrivena i prikrivena mističnim načelom nezavisnosti i nedodirljivosti revizora koja će sa naše strane uključivati, ali se neće ograničavati samo na nepravilnosti i neblagovremenosti koje su sadržane u izvještaju već će biti usmjerene na stvarnu nezavisnost, profesionalnu kompetentnost, stvarnu osposobljenost i prikriveni sukob interesa te neophodnu samostalnost, etičnost i nepristrasnost istih za obavljanje financijske revizije", kaže Dervišević.

Kopirati
Drag cursor here to close