Kratke noge

Reuters uhvaćen u laži o padu aviona

Vijesti / Flash | 30. 03. 2015. u 12:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočenje stanovnika Luganska o raketi zemlja-zrak koja je poletjela na dan pada malezijskog zrakoplova na letu MH17 za agenciju Reuters je lažno, potvrdio je za Russia Today Pjotr Fedorov iz sela Červonij u Lugansku koji je razgovarao s novinarom Reutersa i čiji je citat netočno objavljen.

U Reutersovom izvještaju o padu malezijskog zrakoplova na letu MH17 u Ukrajini Pjotr Fedorov je citiran na sljedeći način: Fedorov je, najprije, posvjedočio pred kamerama da je vidio kako je raketa doletjela iz pravca teritorije koju drži ukrajinska vojska, ali je kasnije kada je kamera ugašena rekao da je raketa lansirana s obližnje teritorije koju su zaposjeli pobunjenici. Na pitanje zašto je pred kamerama rekao jedno, a zatim potpuno suprotno, on je odgovorio da je razlog strah od pobunjenika - naveo je Reuters.

Russia Today je razgovarala s Fedorovim koji kaže da o padu zrakoplova nisu razgovarali kada se kamera isključila.

''Kada smo razgovarali o Boeingu dok je kamera bila uključena objasnio sam kako se sve dogodilo. Stvari koje sam navodno rekao kada je kamera bila isključena su izmišljene. Sve su to laži. O Boeingu nismo razgovarali kada su isključili kameru'', rekao je Fedorov za RT.

Dodao je kako ga je Reutersov novinar kontaktirao poslije intervjua, ali mu nije pokazao tekst koji planira objaviti, već se raspitivao je li doživio nekakve neugodnosti nakon njihovog razgovora, prenio je B92.

''Novinar me je nazvao i pitao jesam li imao probleme, što me iznenadilo. Zašto bi bilo ikakvih problema kada sam rekao istinu? Onda su mi prijatelji rekli što je objavljeno i tek tada sam shvatio zašto me je to pitao'', objasnio je Fedorov dodavši kako je to ili izmišljotina novinara ili je novinar to uradio iz koristi.

RT je kontaktirala Reuters za komentar i sirov materijal intervjua s Fedorovim, ali agencija još uvijek nije odgovorila.

Podsjećamo, zrakoplov Malaysia Airlinesa s 298 putnika i članova posade, koji je bio na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, srušio se 17. srpnja u Ukrajini u blizini granice s Rusijom. Nitko nije preživio, a o krivcu za obaranje zrakoplova se i dan danas nagađa.

Zapad optužuje proruske snage da su srušile zrakoplov, dok se oni od prvog dana brane optužbama na račun ukrajinske vojske.

Izvještavanje o padu malezijskog zrakoplova samo je još jedan djelić medijskog potkusurivanja Rusije i Zapada oko ukrajinske krize i ruskog pripajanja Krima.

Svojevrsni informacijski rat vodi se već više od godinu dana, a manipulacije podacima i detaljima iz istrage o padu malezijskog zrakoplova samo su jedan njegov dio, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close