Čemu žurba?

Rekordi u HNŽ: Vlast se čekala 400 dana; može li to prije?

Vijesti / Flash | 27. 07. 2015. u 07:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija jedina je u Federaciji koji još nema izvršnu vlast. Premda ju koalicijski partneri SDA i HDZ BiH najavljuju za ovaj tjedan, mnogi misle da će je ta županija dočekati tek na jesen, objavila je Federalna televizija ističući kako je prošlu Vladu je HNŽ čekala nešto više od 400 dana.

Kako je Demokratska fronta ispala iz koalicijske igre, intenzivno se traže partneri odnosno ruke koje bi se u Skupštini HNŽ-a podigle za takozvanu manjinsku vladu, navodi FTV.

U SDA obećavaju - do sredine tjedna mandataru će predati imena svojih ministara, a onda slijedi Skupština. Upravo se oko ministarskih pozicija, spekuliralo se u javnosti, u SDA vodila najveća bitka.

"Što se tiče ministarskih pozicija, mi želimo imati konsenzus unutar Županijskog odbora, da ne bude nikakvih preglasavanja", kaže Salem Marić, predsjednik GO SDA Mostar.

U SDA demantiraju unutarstranačka previranja i borbu konjičke, jablaničke i stolačke struje, navodi FTv i ističe kako borbe ima i kod njihovih koalicijskih partnera - u HDZ-u BiH.

I tu se provode unutarstranački izbori, a borba za vrh stranačkog Županijskog odbora bila je, tvrdi FTV, žestoka. Ipak, ova stranke je svoj posao oko ministarskih pozicija odavno završio.

Događanja unutar stranke nemaju veze s formiranjem Vlade, objašnjava Rafael Gagro, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH.

"Županijski odbor je donio odluku, odredio ministre i takve ih predao mandataru za izbor na Skupštini", rekao je.

No, mnogi misle da HNŽ neće u ovog tjedna dobiti novu Vladu.

"Nastavlja se traganje za dva, tri ili za jednim zastupnikom - iz dana u dan se mijenja broj ruku koje fale. Ne vjerujem da će se do kraja ljeta i početka jeseni uspjeti doći do većine od 20 ruku", kaže Ilija Cvitanović, zastupnik HDZ-a 1990 u Skupštini HNŽ-a.

Kako ističe, Jure Gudelj, urednik portala Dnevnik, HNŽ je sada dio šire priče, one na federalnoj razini - čeka se da se vidi tko će tu biti partner s HDZ-om i SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close