nova koalicija

Rekonstrukcija Vlade u Tuzlanskoj i Zeničko dobojskoj županiji

Vijesti / Flash | 24. 11. 2015. u 07:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tuzlanskoj županiji dogovorena je nova koalicija, a službene informacije o imenima ministara i definitivna odluka bit će predočeni javnosti na narednoj sjednici Skupštine TŽ-e.

Iz opozicije u poziciju i u Tuzlanskoj županiji ulazi Savez za bolju budućnost (SBB), potvrdio je premijer TŽ-e Bego Gutić, prenosi Federalna.

Prema trenutnom dogovoru, SBB bi trebao dobiti tri ministarstva, a BPS, Narodna stranka Radom za boljitak i Stranka za BiH po jedno.

Savezu za bolju budućnost pripast će Ministarstvo prometa, trgovine i turizma, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta i Ministarstvo zdravstva, dok bi BPS-u trebalo pripasti Ministarstvo poduzetništva, a stranci Radom za boljitak Ministarstvo pravosuđa i uprave.
Stranka za BiH u novom sazivu Vlade imat će ministra za rad i socijalnu politiku.

Ministri iz reda Stranke demokratske akcije ostaju na pozicijama na kojima su bili i to u Ministarstvu financija, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvu za boračka pitanja, Ministarstvu za prostorno uređenje i zaštitu okolice.

Na zahtjev nove skupštinske većine održana je hitna sjednica Skupštine ZDŽ-e na kojoj je rekonstruirana Županijska vlada. Ovoj sjednici je prethodio dogovor o novoj skupštinskoj većini koju sada u ZDŽ čine Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost i Hrvatska demokratska zajednica BiH.

Smijenjeni su ministar MUP-a Hajrudin Žilić, ministar prometa Goran Bulajić i ministar zdravstva Bojan Gvozdenović.

Za nove ministre u Vladi ZDŽ-e imenovani su Nikola Arsenić za ministra unutarnjih poslova, Fahrudin Brkić za ministra prometa, te Dragoljub Brenjo za ministra zdravstva.

Polaganjem zakletve trojice novih ministara proveden je i koalicijski dogovor SDA i SBB-a i u ZDŽ. Iz opozicijske Demokratske fronte tvrde da je rekonstrukcija Vlade urađena na nezakonitoj skupštinskoj sjednici. "Na djelu je kršenje Poslovnika o radu Županijske skupštine. Mi u DF-u odgovorno stojimo iza stava da se sve ovo moglo uraditi na redovnoj sjednici Županijske skupštine", kaže Faruk Hodžić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini ZDŽ-e.

Pozicija odbacuje ove tvrdnje i ukazuje na nove političke okolnosti kod kojih nema prostora za odugovlačenje. "Ovim se samo priključujemo vozu reformskih aktivnosti koje će ići s viših nivoa vlasti. Smatramo da je to odgovoran pristup prema građanima ZDŽ-e", kaže Ibrahim Plančić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini ZDŽ-e.

Na takav odnos prema građanima pozvao je i aktualni županijske premijer Miralem Galijašević. "Zastupnike i pozicije i opozicije molim za razumijevanje i podršku za naš plan i program, a sve nositelje funkcija, sve one koji mogu dati doprinos svojim angažmanom pozivam da gradimo demokratski dijalog i da se svi okrenemo radu", poručio je Galijašević.

Nova koalicija u Skupštini ZDŽ-e ima 21 od ukupno 35 zastupnika, a poziv da se im se pridruže upućen je i četvorici zastupnika Stranke demokratske aktivnosti i Stranke za Bosni i Hercegovinu, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close