Mostar

Reiner: Hrvatska ima ustavnu obavezu skrbiti o Hrvatima u BiH

Vijesti / Flash | 16. 05. 2016. u 17:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatska ima ustavnu obavezu skrbiti o hrvatskom narodu u BiH'', rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner prilikom posjete Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Reiner je na ovom fakultetu održao predavanje na temu "Uloga parlamenata u multinacionalnim državama".

Govoreći o položaju hrvatskog naroda u BiH, Reiner je kazao kako je hrvatski narod konstitutivan narod na papiru, dodavši da je ta konstitutivnost, u smislu jednakopravnosti, ostvarena u političkim sferama za razliku od nekih prijašnjih vremena kada su drugi birali predstavnike hrvatskog naroda.

Prava konstitutivnost i prava jednakopravnost, kako je kazao, će biti tek onda kad prosječni čovjek počne osjećati da je on jednak svima ostalima u smislu natječaja za dobijanje državnog posla, neke stipendije i drugo.

''Itekako nam je stalo da se ta jednakopravnost i konstitutivnost provodi u stvarnom životu'',poručio je Reiner.

Govoreći o gospodarskoj suradnji, kazao je kako je BiH u prva tri mjeseca ove godine ponovo postala trgovinski partner Hrvatske broj jedan, javlja Fena.

Dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić je rekao kako je posjeta predsjednika Reinera prilika da se detektiraju određeni problemi koji se mogu riješiti uz pomoć Hrvatske.

''Posjeta predsjednika sabora RH potvrđuje da je BiH u fokusu politike Vlade RH. Ovo je nama prigoda da razgovaramo s visokim dužnosnicima vlade RH o specifikumima i problemima u BiH'', rekao je Tomić.

Prije predavanja na fakultetu, Reiner je posjetio mostarsku biskupiji gdje se sastao s biskupom Ratkom Perićem s kojim je razgovarao o humanitarnim temama.

Također je posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i  Franjevački samostan sv. Petra i Pavla.

On će se sutra u Mostaru sastati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, a nakon Mostara posjetit će Banju Luku gdje će razgovarati s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, te s političkim predstavnicima Hrvata u RS-u i predstavnicima hrvatskih udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close