Napretka nema

Reforme ne vrijede bez reforme javne uprave

Vijesti / Flash | 13. 03. 2017. u 11:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U oblasti transparentnosti, odgovornosti i integriteta nije zabilježen napredak u odnosu na rezultate monitoringa iz prethodnih godina. Transparentnost institucija je na nezadovoljavajućoj razini te je i dalje prisutan trend reaktivnog pružanja informacija na osnovu upućenog zahtjeva za pristup informacijama, neki su od rezultata trećeg monitoringa reforme javne uprave Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TIBiH).

Ovaj izvještaj prezentira TIBiH na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji "Dijalogom i suradnjom s civilnim društvom do boljih rezultata reforme javne uprave", koja je počela danas.

Napretka nema

Rezultati izvještaja su iz domena upravljanja ljudskim resursima, transparentnosti, odgovornosti i integriteta te upravljanja javnim financijama.

Izvršna direktorica TIBiH Lejla Ibranović istaknula je uoči početka konferencije da posebno zabrinjava činjenica da bh. institucije ne objavljuju osnovne informacije u vezi s njihovim radom, kao što je sistematizacija radnih mjesta, izvještaji o izvršenju proračuna, planovi javnih nabavki, izvještaji o radu, revizorski izvještaji…

Kako je rekla, ovogodišnjim monitoringom obuhvaćeno je otprilike 70 institucija, a rezultati su pokazali, između ostalog, da u oblasti odgovornosti postoji visoki broj tužbi protiv institucija od trećih osoba i zaposlenih, što rezultira velikim troškovima za institucije.

Također je ukazala na činjenicu da je otplata javnog duga prošle godine porasla za 25 posto u odnosu na 2015. godinu.

''Usprkos činjenici da su državna razina i entiteti usvojili strategiju za smanjenje javnog duga, napretka nema i procjenjuje se da će u ovoj godini javni dug porasti za oko devet posto'', upozorila je Ibranović.

Reforma javne uprave bitna za budućnost

Veleposlanik Švedske u BiH Anders Hagelberg naglasio je kako su izvještaji o javnoj upravi potrebni za stvaranje održivog razvoja i društva koje može privući investicije, smanjiti nezaposlenost i odlazak ljudi iz zemlje.

''Zbog toga je reforma javne uprave bitna za budućnost, kao i za europske integracije BiH'', istaknuo je i podsjetio kako su posljednja dva izvještaja pokazala da bi javna uprava mogla biti mnogo efikasnija te da je korupcija u BiH još široko rasprostranjena.

Veleposlanik Švedske također je napomenuo da je ova zemlja posljednjih nekoliko godina pružila financijsku podršku BiH u oblasti javne uprave u iznosu od devet milijuna KM te da danas, zajedno s Danskom, financira treći monitoring TIBiH.

Šefica Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Europske unije (EU) u BiH Chloe Berger smatra je da je reforma javne uprave od ključnog značaja u pogledu priključivanja BiH Europskoj uniji.

Kazala je da Europska komisija smatra da je ova reforma jedna od tri temelja, zajedno s upravljanjem ekonomskim poslovima i vladavinom prava te da su ova tri temelja međusobno povezana, jer ukoliko je reforma javne uprave efikasna, onda će doprinijeti ekonomskom rastu i boljoj poslovnoj klimi.

''Stoga je reforma javne uprave jedan od osnovnih stupova Reformske agende BiH'', istaknula je Berger.

Traži se tekst strategije

Koordinator za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan smatra kako je današnja konferencija korisna jer predstavlja priliku za promoviranje aktivnosti Ureda za reformu javne uprave, ali i značaja određenih poslova koji su pred BiH kada je u pitanju Reformska agenda i priključenje BiH Europskoj uniji.

Također, dodao je, važan segment u reformi javne uprave je i uključenost civilnog društva, i to u dijelu javnih konsultacija u vezi s poboljšanjem teksta strateškog okvira i akcijskog plana, koji je već napravljen.

''Preostalo je još da se na političkoj razini i razini radnih grupa usuglasi konačan tekst ovog strateškog okvira'', kazao je Ćuzulan, izrazivši nadu da će to biti završeno tijekom naredna 2-3 mjeseca.

Istaknuo je da je Ured za reformu javne uprave vodeća u dijelu proaktivne transparentnosti, jer je ispunila 36 standarda iz ove oblasti, odnosno sve što im je i bio zadatak.

Time, kako je istaknuo, žele dati i poticaj ostalim institucijama da učine isto, jer je to bitno za građane zbog kojih se i provode aktivnosti da bi svi podaci bili dostupni javnosti.

Direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH (FBiH) Refik Begić je podsjetio da je prije nekoliko dana Vlada FBiH usvojila Deklaraciju koja uključuje striktne mjere i smjernice u kom pravcu treba da ide reforma javne uprave, kada je u pitanju FBiH.

Kako je rekao, između ostalog, predložena je i suradnja sa županijama da bi došli do najkvalitetnijih rezultata u ovoj oblasti.

Dodao je da je ta agencija inicirala stvaranje jedinstvenog prostora kada je u pitanju javna uprava u FBiH, s naglaskom da ta reforma javne uprave u ovom entitetu mora biti usmjerena ka pojedincu i svakom zaposlenom, kao i na organizacionu strukturu.

Kopirati
Drag cursor here to close