Dodik

Referendum će se održati: Dodik tjera strane suce

Vijesti / Flash | 08. 09. 2016. u 11:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je Ustavni sud BiH pod političkim utjecajem Bošnjaka, SDA i stranaca, koji trebaju napustiti tu pravosudnu instituciju BiH.

"Nema napretka bez strukturiranja Ustavnog suda BiH i usvajanja novog zakona o ovoj instituciji koja funkcionira prema pravilima koji su nametnuli stranci i neki drugi ljudi", ustvrdio je Dodik.

Mjere koje je ranije poduzimao visoki predstavnik u BiH, kako je naveo, “pokušavaju se provesti putem Ustavnog suda BiH uz priču o obaveznosti”.

"Bakir Izetbegović nesumnjivo ima utjecaj na sve ovo. Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman je u ratu bio predsjednik SDA kada je Alija Izetbegović zamrznuo funkciju, dok je sutkinja ovog suda Seada Paravlić bila potpredsjednica ove stranke, pa je vidljiva politička konotacija svih odluka", ustvrdio je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Banja Luci uz stav da “nitko ne treba očekivati da će RS i Srbi provoditi ratne ciljeve SDA, Ćemana i Paravlić, podržane od troje stranih sudaca”.

I Sud BiH je, ponovio je, formiran izvan Ustava i da su u njemu radili stranci.

"Vrijeme je da se strane suci povuku, jer je njihovo ponašanje izvan pravne logike i Ustava. Oni su masovno kršili Ustav BiH, jer su niz odluka pokušali da pokriju apstraktnim teoretskim razmatranjima – naveo je Dodik nakon razgovora s veleposlanicima Republike Francuske u BiH, Republike Italije i Velike Britanije u BiH, zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH, zamjenikom veleposlanika Njemačke u BiH i šefom Ureda Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Banjoj Luci.

Ponovivši da nema odgađanja i da će referendum u RS-u o danu tog entiteta 25. rujna biti održan, Dodik je naveo da je referendum u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda, te taj sud nije ukinuo 9. siječnja, “kako to pokušavaju tumačenjem da nam nametnu, nego da je odredio da se u skladu s pravima konstitutivnosti naroda to prilagodi, taj član zakona 3b”.

Tvrdi i da se to odnosi i na žalbu Bošnjaka koji ne podržavaju 9. siječanj.

"Odluku o referendumu je donijela Narodna skupština RS-a i kao predsjednik  je podržavam. Na taj referendum ću izaći kao predsjednik RS-a", naveo je Dodik.

"Sve pripreme oko održavanja referenduma idu svojim tokom", kazao je Dodik te dodao da na sastanku s veleposlanicima nije bilo nikakvih pritisaka.

"Vodili smo konkretan razgovor na ovu temu", kazao je entitetski predsjednik.

Komentirajući to što je Međunarodni monetarni fond (MMF) jučer odobrio BiH trogodišnji prošireni aranžman  od oko 553,3 milijuna eura, Dodik je dodao da sredstva od tog kredita za RS predstavljaju proračunske prihode, kojima će raspolagati Vlada.

"To je novac koji se pribavlja da bi se pokrile dospjele obaveze po kreditima koje ima Vlada. To je samo prepakiranje, nije novo zaduženje, jer želimo da očuvamo status dobrog povjeritelja",  ustvrdio je entitetski predsjednik.

Potvrdio je i da će se sutra u Beogradu sastati s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, te da će, vjerojatno, jedna od tema biti i referendum u RS.

"Upoznat ću ga s čitavom situacijom, ali naš stav je jasan, referendum će biti proveden", kazao je Dodik.

Povod za sastanak sa srbijanskim premijerom je otvaranje dionice autoputa Doboj-Prnjavor 11. rujna, a koji bi trebalo da nosi naziv “9. januar”.

Kopirati
Drag cursor here to close