suradnja

Razmatra se kaznena odgovornost onih koji ruše nadležnosti RS-a

Vijesti / Flash | 05. 09. 2015. u 06:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SNSD-a Milorad Dodik optužio je srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da ne predstavljaju RS, ne surađuju s entitetskim institucijama te da donose niz mjera i akata koji nisu u interesu tog bh. entiteta i njegovih institucija.

Nakon prve sjednice Predsjedništva SNSD-a u novom sazivu, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo da je zaključeno da se razmotri opcija da se u kazneno zakonodavstvo RS-a uvede obaveza kaznene odgovornosti onih koji ruše nadležnosti RS-a i za neovlašteni prenos nadležnosti. O tome će se, kazao je, razgovarati u narendom periodu.

‘’Vidjelo se da politika SDS-a i Mladena Bosića nije samo izdajnička, već veleizdajnička politika koja je svakim danom sve vidljivija’’, naveo je Dodik, ističući da se ta politika pokazala i „kroz odluke o urušavanju interesa Aerodroma u Banjoj Luci, stavljajući određana prava i onima koji nemaju tehničku osposobljenost za takvo nešto“, te kroz niz drugih mjera.

Predsjednik SNSD-a kaže da su na sjednici zaključili da se javnosti predstavi „informacija o rušenju interesa RS-a na nivou BiH od SDS-a i njihovih partnera“. Zaključeno je da se svako pitanje koje se razmatra na nivou BiH, razmatra i u RS-u, shodno značaju jer, ponavlja, predstavnici iz RS-a na nivou BiH donose odluke koje nisu u interesu RS-a. On je naveo da mu je drago da Predsjedništvo SDA zasjeda u Banjoj Luci, čime je, kako je naveo, potvrdilo da priznaje RS.

‘’Raduje nas da je Bakir Izetbegović ovim manifestirao podršku Narodnoj skupštini RS-a i RS-u’’, dodao je Dodik ističući da nije predviđeno da se sastane s liderom SDA, a kaže da nije sporano da razgovara s njim kao članom Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ali stranački nema potrebe i nema suradnje SNSD-a i te stranke.

Dodik je dodao da je Izetbegović ranije rekao da ima dobre suradnike iz RS-a, navodeći kako misli na Savez za promjene. SNSD ne misli, dodao je, surađivati s SDA, jer nema dobre namjere prema RS-u. Na sjednici Predsjedništva SDA razamatrana je i regionalna situacija, a Dodik kaže da je migrantska kriza sada prisutna i u okruženju te da se odgovorni faktori u Europi ignoranski odnose prema tom problemu i da sve više ljudi strada na tom migranskom putu...

On navodi da BiH „uopće nije spremna prihvatiti migrante ni u jednom elementu...“ Nakon prve sjednice Predsjedništva SNSD-a u novom sazivu, Dodik je rekao da je vladajuća koalicija u RS-u stabilina te da institucije imaju dovoljno kapaciteta da odlučuju.

Kopirati
Drag cursor here to close