Refleksija

Razgovori u Bruxellesu: Brisanje karata, udovoljavanje Čoviću i manjak detalja

Vijesti / Flash | 11. 10. 2013. u 14:25 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon trećeg sastanka na visokoj razini dogovor o provođenju presude Sejdić-Finci nije postignut, ali su otvorena vrata dogovoru i zahvaljujem tajniku Fuleu koji je načinio veliki napor da se dođe do, kako je on rekao, prostora za dogovor'', izjavio je u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžiija po povratku iz Bruxellesa.

''Mi nismo bili u prilici da se opredjeljujemo za konačni model jer je pri kraju našeg rada tajnik Fule imao bilateralne sastanke sa svima nama posebno i izložio osnovne strukture onoga što oni smatraju pravim rješenjem. Za SDP je najvažnije da je prihvaćen princip da se vratimo suštini presude i riješimo pitanje jednakopravnosti svih građana BiH, bez obzira jesu li pripadnici konstitutivnih naroda ili ostalih'', istakao je Lagumdžija.

Nema novih karata i podjela

Pojasnio je kako to znači da jedan član Predsjedništva BiH koji se bira iz RS i dva iz FBiH mogu biti svi građani ove zemlje, a da će svaki građanin kada bude glasovao moći zaokružiti samo jednog kandidata iz jedne izborne jedinice RS i samo jednog sa zajedničke liste za FBiH.

''Za nas je posebno važno da smo skinuli s dnevnog reda dileme ima li ili nema novih karata i podjela FBiH. Tih podjela nema, jedina karta je ona koju će napraviti birači svojim glasovima'', rekao je Lagumdžija te dodao da je prijedlog tajnik Fule nedorečen i da će morati biti razrađen u sljedećih nekoliko dana.

Precizirao je kako je ono što je ostalo nerazjašnjeno, a za SDP je bitno, to da u FBiH dvije osobe koje su birane mogu biti kandidati sva tri konstitutivna naroda ili iz reda ostalih a dvoje koji budu izabrani moraju imati podršku na čitavoj teritoriji FBiH i biti iz različitih etničkih grupa.

Tražiti rješenje koje neće dijeliti

''Trebamo tražiti rješenje koji će nas okupiti a ne ono koji će nas ponovo dijeliti. Okvirni prijedlog koji je iznio Fule mi u SDP-u ne doživljavamo kao najbolje rješenje ali na tom tragu se može naći rješenje koje će imati „prolaz“ u Parlamentu'', rekao je Lagumdžija za kojeg je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, rekao da je skoro vrištao kad je čuo europski prijedlog.

Upitan da prokomentira izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da će europski predstavnici uskoro izaći s modelom koji je u osnovi prijedlog SDA, Lagumdžija je rekao da ono što je tajnik Fule predložio nije „ni nalik“ prijedlogu SDA a da li će predložiti nešto novo ostaje da se vidi.

Podsjećamo, predsjedatelj predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon vijesti o neuspjehu razgovora u Bruxellesu, rekao je novinarima Sarajevu da će, prema nepotvrđenim informacijama koje on ima, europski partneri za dan-dva izaći s prijedlogom za implementaciju presude "Sejdić i Finci" te da će biti prijedlog SDA.

Udovoljavanje Čoviću

Dodao je kako to formalno-pravno neće značiti dvije izborne jedinice u Federaciji, ali da u suštini hoće te kako je od 2010. godine svjedok da se na svaki način nastoji izaći u susret HDZ-u i Draganu Čoviću.

''Čak ni Europljani ne pričaju o implementacije presude „Sejdić i Finci“ koliko o slučaju „Komšić“, odnosno, kako udovoljiti HDZ-u i Draganu Čoviću'', kazao je Komšić.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović rekao je kako su prema BiH sada pokrenuti mehanizmi suspenzije IPA fondova, što se inače čini ukoliko država ne ispuni obveze prema Europskoj uniji.

''Riječ je o mehanizmima koji nastupaju ukoliko država ne ispuni obveze, što mi i nismo učinili. Ti mehanizmi se pokreću, ali oni mogu biti obustavljeni onog trenutka kada ispunimo obveze. Što ih prije ispunimo, to bolje'', kazao je Džaferović i dodao kako je u Bruxellesu rečeno da BiH mora odmah riješiti spomenuta dva pitanja, te da su u pitanju sati, a ne dani ili neki duži rokovi.

Refleksija dosadašnjih razgovora

Dodao je kako su predstavnici Europske komisije ponudili model za implementaciju presude Sejdić-Finci koji predstavlja refleksiju svih dosadašnjih razgovora bh. lidera.

''To nije njihov model, ali su ga oni iznijeli. Još uvijek nemamo potpuno sve detalje tog modela, ali suština je u tome da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH'', istaknuo je Džaferović.

Pojasnio je kakomodel predviđa da jedan kandidat iz Federacije koji dobije najveći broj glasova bude izabrani član Predsjedništva BiH, dok se drugi član također bira s teritorije cijele Federacije, ali se gleda iz kojih pet županija je prvi član Predsjedništva dobio najveći broj glasova.

''Tada drugi član treba biti iz druge etničke kategorije ili reda Ostalih i većina njegovih glasova treba doći s područja ostalih pet županija iz kojih nije većinu dobio prvi član Predsjedništva BiH'', kazao je.

Džaferović dodaje da se time osigurava regionalna zastupljenost, dok se pri tom gledaju glasovi iz cijele Federacije BiH, ali i da model još uvijek nije do kraja definiran niti preciziran, već je ostavljen za dalje razgovore.

''Prema ovom modelu koji su iznijeli predstavnici Europske komisije postoji blagonaklon odnos i razumijevanje kod svih sudionika. Nitko nije odbio taj model, svi su ostavili da ga analiziraju i izvrše simulaciju, te sve provjere, što ćemo i mi u stranci uraditi. Ako ćemo suditi po tome, mogli bismo gledati s određenim stupnjem optimizma da bi tu stvar u vrlo skoro vrijeme mogli riješiti'', zaključio je Šefik Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close