Trenutno stanje

Ratni sukobi podijelili Siriju na četiri dijela

Vijesti / Flash | 28. 10. 2014. u 11:44 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanski rat u Siriji traje već četvrtu godinu, a zemlja je trenutno podijeljena na četiri dijela koje kontroliraju snage režima predsjednika Bashara al-Assada, opozicijske skupine, ISIS i kurdske naoružane skupine pod vodstvom organizacije PYD, piše Anadolu Agency (AA).

Nakon 45 godina vladavine režima obitelji Assad u Siriji u ožujku 2011. godine su počeli antivladini prosvjedi koje su sirijske snage sigurnosti pokušale silom ugušiti, ali su tako uveli zemlju u kaos i krvoproliće. Opozicijske skupine su organizirale snage otpora koje su u kolovozu i rujnu, uz dolazak velikog broja dezertera iz sirijske vojske, oformili Oslobodilačku vojsku Sirije. Zemlja je tako postala poprište građanskog rata.

Tijekom sukoba protiv Assadove vojske u redovima opozicijskih snaga je došlo do podjela na manje skupine, a potom je počeo i proces s ciljem ujedinjenja opozicije. Tri opozicijske skupine su izbile u prvi plan i to Oslobodilačka vojska Sirije, Islamistički front i Front Nusra.

- Opozicijske skupine razvučene na frontovima protiv dva protivnika

Iz reda opozicijskih skupina najšire područje kontrolira Islamski front, koji drži istočne dijelove centra Halepa, zapadne dijelove istoimene provicije, zatim Azez, Maarratul Numan, Jisir as-Shughur i druge provincije na sjeveru zemlje u blizini turske granice.

Opozicijske skupine okupljene u redovima Oslobodilačke vojske Sirije i Fronta Nusra kontroliraju regije Hula i Rastan u provinciji Homsa, te provincije Kuneytre i Der'a u blizini granice na Golanskim planinama.

Revolucionarno vijeće Sirije javlja da su snage Oslobodilačke vojske Sirije i Fronta Nusra izvele iznenadnu ofanzivu i ušle u centar Idliba, gdje i dalje traju njihovi sukobi sa Assadovim snagama. Ukoliko opozicionari uspiju u nakani da zauzmu Idlib, Assad bi izgubio još jednu važnu utvrdu.

Opozicijske snage kontroliraju i istočne dijelove centra prijestolnice Damaska i njegove provincije.

Assadove snage trpe i velike gubitke u sukobima sa opozicijskim skupininama u regiji Kalamun na sirijsko-libanonskoj granici.

Situacija na bojišnicama Sirje je dodatno usložena pojavom terorističke organizacije ISIS-a, koja se prvo pojavila u Iraku, a potom i krenula u snažne prodore na sjeveru Sirije. Takav rasplet je zaustavio napredovanje opozicijskih skupina, a omogućio Assadovim snagama da žešće napadnu u dijelovima zemlje gdje su opozicionari ostali desetkovani zbog gubitaka u borbama protiv ISIS-a.

-  ISIS zaustavio napredak opozicije

Organizacija ISIS od travnja prošle godine je u kratkom roku postala jaka vojna sila i odmah u startu su zauzeli istočne provincije Halepa. Zauzimanje grada Rakka je za ISIS bilo važno jer im je to kasnije postala glavna utvrda u zemlji.

ISIS je zauzimanjem ovih teritorija koje su kontrolirali opozicionari, zaustavio i napredak opozicijskih skupina na drugim frontovima protiv Assadovih snaga.

Snage ISIS-a su se trenutno povukle dalje od centra Halepa, ali su učvrstili kontrolu u gradovima Deiru'z Zor i Abu Kemal. Osvajanjem Tel Abiada ISIS je otvorio front za zauzimanje Kobanija, koji kontroliraju kurdske naoružane skupine predvođene organizacijom PYD. Isti protivnici ratuju u na frontovima u Tel Hamisu i Mebruki.

U pojedinim provincijama Halepa ISIS također vodi borbe i protiv opozicijskih skupina.

-  Assadove snage čvrsto drže linije

Assadove snage su iskoristile sukobe opozicijskih skupina protiv ISIS-a na sjeveru zemlje i učvrstile svoje položaje u centrima gradova Lazkia, Tartus, Hama, Homs i Damask. Pojas Hama - Damask je važno uporište Assadove vojske koja tako otežava komunikaciju opozicijskih skupina i usporava njihov prodor ka prijestolnici.

-  Assadova ostrva

U pustinjskim i rijetko naseljenim mjestima poput Suveide i Tadmura i dalje kontrolu imaju snage odane režimu predsjednika Assada. Iste snage kontroliraju i nekoliko u potpunosti izoliranih teritorija, koje su ostala u sred pustinje ili opkoljene protivničkim snagama. Vojni helikopteri vrše stalnu pomoć tim područjima.

Neka od takvih mjesta je zapadni dio centra Halepa i Sefira, zatim zapadne provincije iste regije Nubi, te idlibske regije Vadiu'd Dayf i Ebu'z Zuhur. Takva situacija je i sa vojnim bazama koje u Haseki i Deiru'z Zoru kontroliraju pripadnici ISIS-a.

Naoružane kurdske skupine kontroliraju provincije grada Haseke, zatim grad Kamishli, Afrin i Kobani, u kojem duže od mjesec traju žestoki sukobi sa pripadnicima ISIS-a.

- Kontrola na graničnim prijelazima

Granični prijelazi Keseb i Kamishli na granici sa Turskom, Al-Velid na iračkoj, Nassib na lordanskoj i Masnaa na libanonskoj granici kontroliraju Assadove snage. Opozicijske skupine pod kontrolom drže granične prijelaze Babu's Selame na turskoj granici, te prijelaz na Golanskim planinama i granični prijelaz Dera'a na granici sa Jordanom.

Teroristička organizacija ISIS kontrolira granični prijelaz Abu Kemal na sirijsko-iračkoj granici, te prijelaze er-Rai, Cerablus i Tel Abyad na sirijsko-turskoj granici.

I kurdske skupine kontroliraju nekoliko graničnih prijelaza poput Derbasiya na granici sa Turskom, Simalka i Yarubiya na granici Sirije sa Irakom.

Kopirati
Drag cursor here to close