Svadba

Ratko Mladić bio na svadbi za vrijeme pokolja u Srebrenici

Vijesti / Flash | 19. 08. 2015. u 14:43 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedoci Obrane Biljana i Žarko Stojković potvrdili su pred Haškim tribunalom da je general Ratko Mladić bio na njihovoj svadbi u Beogradu, 16. srpnja 1995. godine, u vrijeme dok su, po optužnici, Mladićeve snage strijeljale Muslimane iz Srebrenice.

Supružnici Stojković su time dali alibi tadašnjem zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je ta vojska 11. srpnja 1995. zauzela Srebrenicu. Alibi Mladiću za dane od 14. do 17. srpnja 1995. – kada je, po optužnici, ubijena većina muslimanskih zarobljenika – nedavno je dala i njegova supruga Bosiljka, svjedočeći u Haagu da je on tih dana bio u Beogradu i da nije izdavao nikakva naređenja.

U dosadašnjem tijeku suđenja, Tužiteljstvo nije osporavalo da je general Mladić u to vrijeme bio u Beogradu, između ostalog, i na sastancima s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i međunarodnim dužnosnicima. Tužitelji, međutim, tvrde da je Mladić i iz Beograda imao potpunu kontrolu i komandu nad VRS-om.

Biljana i Žarko Stojković posvjedočili su danas da su im Ratko i Bosiljka Mladić bili kumovi na vjenčanju, 16. srpnja 1995. godine. Svjedokinja je precizirala da su Mladići došli u njen stan poslije devet sati ujutro, prisustvovali crkvenom vjenčanju, a potom i ručku u restoranu. Mladići su veselje napustili, kazali su Stojkovići, oko 17:30 tog dana.

Na pitanje branitelja Branka Lukića, svjedoci su izjavili da Mladić nije koristio nikakva sredstva veze dok je bio na svadbi. Biljana Stojković napomenula je da je bila 'iznenađena' time što je general bio 'potpuno posvećen svadbi i nama'. Zastupnicu Optužbe i predsjedavajućeg suca Alphonsa Orieja interesiralo je čak i da li je Mladić tijekom veselja odlazio u toalet. Biljana Stojković odgovorila je da to ne može isključiti, ali da ga ona nije vidjela.

Supružnici Stojković su rekli i da su kasete sa snimcima svadbenog veselja nestale iz kuće Biljanine majke u Kruševcu, dok su oni službeno boravili u inozemstvu. Isto se, po svjedocima, dogodilo i sa fotografijama sa svadbe, ali i kasnijim slikama njihove djece sa Mladićima.

"Da li su ukradene? Ja nisam dao tu konstataciju niti bih se usudio, nisam nadležan organ", rekao je Žarko Stojković. Obrana je Biljanu Stojković predstavila kao 'novinara iz Beograda' sa doktoratom iz oblasti 'razvoja i strategije' koji je obranila na Vojnoj akademiji Univerziteta obrane. Žarko Stojković je za sebe rekao da je aktivni potpukovnik Vojske Srbije.

Mladiću – optuženom za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje kao talaca pripadnika UNPROFOR-a – suđenje će biti nastavljeno 20. kolovoza, bojavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close