Nema garancija

Rat u Ukrajini: Primirje potpisano, ali ...

Vijesti / Svijet | 12. 02. 2015. u 13:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kontakt skupina, koju čine ukrajinski i ruski izaslanici i predstavnici OSCE-a, u četvrtak su s proruskim separatistima potpisali mapu puta za primjenu mirovnog plana'', priopćili su najviši dužnosnici Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske.

''Kontakt skupina potpisala je dokument koji smo pripremili, uz veoma veliku tenziju'' rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, a tu informaciju potvrdio je i njegov ruski kolega Vladimir Putin.

Više od 30 pukova Raketnih snaga strateške namjene Rusije sudjeluje danas u obimnim vježbama u 12 regija od Tverske do Irkutske oblasti na istoku zemlje.

Predstavnik pres-službe Ministarstva obrane pukovnik Igor Jegorov izjavio je da je na vježbama angažirana kako mobilna, tako i stacionarna grupa raketnih sustava, prenio je Interfaks.

TASS, pozivajući se na Jegorova, navodi da su tijekom vježbi jedinice Raketnih snaga uništile brojčano nadmoćnijeg pretpostavljenog protivnika.

Po koncepciji vježbi, protivničke diverzantske skupine brojnosti između 50 i 100 pripadnika minirale su dionice kojim bi se kretali patrolni konvoji i upotrijebile su otrovne kemijske materije, zbog čega su angažirane inženjerijske postrojbe, jedinice radiološke, kemijske i biološke obrane (RHBO), kao i antidiverzantske skupine.

Pretpostavljeni diverzanti otkrivani su bespilotnim letjelicama a upotrjebljena su i moderna RBHO vozila RHM-4, a protivničke snage neutralizirane su i spriječene u namjeri da onemoguće pripremu jedinica za moguće lansiranje raketa, naveo je Jegorov.

Uvježbavana je i obrana od napada oružjem visoke preciznosti pretpostavljenog neprijatelja.

Ruske agencije navode da su ovo najobimnije vježbe Raketnih snaga strateške namjene posljednjih godina, prenosi B92.

Francuski predsjednik Francois Hollande je na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da su razmotrena "sva pitanja" koja se tiču sukoba u Ukrajini, potvrdivši da su dokument potpisali proruski separatisti i Kontakt skupina.

Putin je ranije rekao da je poslije 16-satnih razgovora u kojima su osim njega sudjelovali i Angela Merkel, Petro Porošenko i Francois Hollande, postignut dogovor o prekidu vatre i o povlačenju teškog naoružanja duž cijele linije fronta u Ukrajini.

Dogovor, koji će na snagu stupiti u nedjelju, 15. veljače, omogućava stvaranje šire tampon zone.

Sukobi između proruskih separatista i ukrajinske vojske počeli su prije deset mjeseci na istoku Ukrajine i u njima je do sada poginulo više od 5.300 ljudi, prenosi Beta.

Francuski premijer oprezan

Sporazum iz Minska "ne garantira trajan uspjeh" u Ukrajini, izjavio je u četvrtak francuski predsjednik Francois Hollande, ocijenivši da "će naredni sati biti odlučujući".

''Ovo znači da ćemo i dalje biti oprezni, vršiti pritisak i nastaviti započete pokrete'' dodao je Hollande po dolasku na europski samit u Bruxellesu, na povratku iz Minska, gdje je sudjelovao na pregovorima oko sporazuma o prekidu vatre.

Primirje potpisano, a novi tenkovi dolaze na bojišnicu

Pedesetak tenkova i druge teške opreme ušlo je na ukrajinski teritorij iz Rusije u noći sa srijede na četvrtak tijekom samita u Minsku o miru u Ukrajini, rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik.

''Pedesetak tenkova, 40 višecijevnih raketnih bacača Grad, Uragan i Smertch i toliko oklopnih vozila prešlo je rusko-ukrajinsku granicu na kontrolnom položaju Izvarine'' u separatističkoj proruskoj regiji Lugansk, rekao je je Andrij Lisenko na konferenciji za novinare.

''Neprijatelj i dalje učvršćuje svoje položaje na najopasnijim pravcima: na sjeveroistoku regije Lugansk i u blizini Debalceva - željezničkom strateškom čvorištu na pola puta između separatističkih glavnih gradova Donjeck i Lugansk, gdje su ukrajinske trupe gotovo opkoljene'', naglasio je on.

Što s vojnicima u opkoljenom Debalcevu

Ruski predsjednik Vladimir Putin je pozvao ukrajinske vojnike koje su opkolili separatisti u Debalcevu, na istoku Ukrajine, da "predaju svoje oružje", da bi prekid vatre zaključen u Minsku mogao stupiti na snagu u nedjelju, kako je dogovoreno.

''Separatisti 'polaze od principa da će ova skupina (vojnika) predati svoje oružje' prije uspostavljanja prekida vatre'' rekao je Putin.

''Predstavnici ukrajinske vlade smatraju da ne postoji nikakva opsada i da će sve ići lako. Ja od početka imam sumnje'' rekao je on, spomenuvši 6.000 do 8.000 opkoljenih ukrajinskih vojnika.

Kopirati
Drag cursor here to close