podržavaju akcije rusije

Rat u Siriji: Europa na strani Putina, a ne Obame

Vijesti / Flash | 10. 10. 2015. u 06:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki politolog, profesor na Princeton sveučilištu Stephen Cohen, uvjeren je da se poslije nastupa svjetskih lidera na Generalnoj skupštini UN, europski političari postupno okreću od Washingtona u korist Rusije.

Ekspert je naveo da su se poslije 28. rujna, kada su na Generalnoj skupštini predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama vodili diskusiju, u svijetu dogodile značajne stvari.

''Uslijed krize s izbjeglicama i ukrajinskog konflikta europski lideri udaljavaju se od stava Washingtona i približavaju stavu Vladimira Putina. Drugog listopada predsjednik Francuske François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo su zatražili od ukrajinskog lidera Petra Porošenka da poštuje Minski sporazum. Naravno, on se složio, ali teško da će održati obećanje zbog ultradesnih radikala u Kijevu'', navodi Cohen.

Ovaj politolog također skreće pozornost na to da 'Europa podržava vojne akcije Putina u Siriji bez obzira na izjave pojedinih dužnosnika'.

Cohen smatra da realno rješenje sirijske krize ovisi od administracije predsjednika SAD-a Baracka Obame, odnosno od toga hoće li ona prihvatiti prijedlog predsjednika Rusije o formiranju koalicije protiv Islamske države. Ekspert smatra da će u slučaju uspjeha takvo rešenje omogućiti da se prekine 'novi hladni rat'.

Kopirati
Drag cursor here to close