Turska

Raste broj mrtvih rudara, prosvjednici optužuju vladu za smrt

Vijesti / Flash | 14. 05. 2014. u 12:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski premijer Redžep Tajip Erdoan izjavio je u srijedu kako je broj žrtava nesreće u rudniku na zapadu Turske porastao na 232, objavile su turske tv-postaje.

Erdogan se obratio novinarima u Somi, gradu u kojem se dogodila katastrofa i u koji je došao s članovima svoje islamsko-konzervativne vlade, objavila je informativna televizija CNN-Turk.

U prethodnom izvještaju njegovog ministra energije navodi se 205 mrtvih. Erdoan je stigao na mjesto na kojem se okupio veliki broj članova obitelji mrtvih rudara i onih 150 blokiranih u rudniku. Prema izvještaju ministra energije, 363 rudara su spašena.

Istodobno, policija je bacila suzavac u Ankari na stotine studenata koji su prosvjedovali protiv islamsko-konzervativnog režima smatrajući ga odgovornim za nesreću koja je dovela do smrti rudara.

Oko 800 prosvjednika je namjeravalo pješačiti od sveučilišnog kampusa u Ankari do ministarstva energije u istoj regiji i tako izraziti kritike na račun vlade. prosvjednici su bacanjem kamenja odgovorili na intervenciju policije koja je upotrijebila vodene topove.

Jedna od najgorih industrijskih katastrofa u Turskoj izazvala je snažnu reakciju na društvenim mrežama, na kojim je vlada optužena za nemarnost i indiferentnost prema sudbini radnika, i općenito najsiromašnijih, i na kojim su upućeni pozivi na prosvjede.

Sporadičnih demonstracije je bilo u Ankari i Istambulu, objavili su mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close